Over 'Nu is de moen gevangen' van Marten Toonder
Brief aan Bouke Durk Wilms

Boekenweek levert Noorden drie festivals op

Boekenweek 2015Lezers in het Noord-Nederland kunnen dit jaar tijdens de Boekenweek op – minimaal – drie literatuurfestivals terecht, in Assen, Groningen en in de omgeving van Steenwijk. De drie evenementen hebben hun programmering rond. Het spits wordt afgebeten door het Schrijversfestival op de grens tussen Zuidwest-Drenthe en de Kop van Overijssel. Het langst bestaande literatuurfestival van Nederland begint dit jaar op 2 maart en loopt door 28 maart.

De officiële start van de tachtigste Boekenweek is 6 maart tijdens het Boekenbal in Amsterdam. Hoewel het motto van de Boekenweek dit keer ‘Te gek voor woorden' luidt, gaat tijdens het Schrijversfestival in Steenwijk en omgeving de aandacht uit naar Vlaamse auteurs.

Op het programma staan onder meer op 5 maart in Willemsoord de Derby Der Lage Landen met Herman Pleij en Geert van Istendael en op 25 maart in Steenwijk een Vlaams Buffet met Vantoortelboom, Erik Vlaminck en Annelies Verbeke. Andere festivalgasten zijn onder anderen Nico Dijkshoorn (7/3 Meppel), Kristien Hemmerechts (11/3 Steenwijk), Joris Luyendijk (12/3 Steenwijk) en Willem Kieft (23/3 Steenwijk).

Noord Houdt Woord presenteert zich op 8 maart in de Der Aa-kerk in Groningen wederom als ‘het boekenfeest van het Noorden'. Het festival wil bezoekers nadrukkelijk kennis laten maken met auteurs uit Drenthe, Friesland en Groningen. Op het affiche prijken de namen van Douwe Draaisma, Anton Valens, Hans Dagelet, Pauline Sparreboom & Lex van den Oever, Dien L. de Boer en Kasper & Ton Peters.

Het Asser Boekengala wordt 14 maart in De Nieuwe Kolk in Assen gehouden en start met een concert van Golden Earring. Vervolgens treden onder anderen Pauline Broekema, Marjan Berk, Loes den Hollander, Yvonne Kroonenberg, Dominique van der Heyde en Mick van Wely op. Tegelijkertijd is in het CBK de Zilveren Camera-tentoonstelling te zien en vindt Filmfestival Assen Vrouw & Film plaats met onder meer de vertoning van Kissing a dream over Earring-zanger Barry Hay.

Dimitri Verhulst schreef het Boekenweekgeschenk voor dit jaar, De zomer hou je ook niet tegen. Verhulst bezoekt 12 maart boekhandel Iwema in Assen en treedt 13 maart samen met Ilja Leonard Pfeijffer en Tommy Wieringa op in de Stadsschouwburg in Groningen. Pieter Steinz schreef het begeleidende essay, Waanzin in de wereldliteratuur. De Boekenweek duurt tot 15 maart.