Frank Westerman meldde onlangs monter dat hij, ondanks het mislopen van de AKO-prijs voor Stikvallei, iets nieuws is begonnen. Dat nieuws behelst een minderheidsaandeel in uitgeverij Fosfor en de publicatie van de longread Alva achterna, een uitgave die gelezen kan worden via smartphone, tablet of computer.
Het fonds van Fosfor, gespecialiseerd in digitale journalistiek en literaire non-fictie, bevat auteurs als Geert Mak, Joris van Casteren, Henk Hofland, Jeroen Wielaert en Rob Zijlstra. Westerman publiceerde eerder dit jaar digitaal De moord op de boekverkoopster, waarin met literaire middelen een waargebeurd verhaal wordt verteld over de gifmoord op de eigenaresse van een boekhandel in Wageningen.
Later verscheen alsnog een papieren versie, maar van de longread werden online 7000 exemplaren verkocht – een indrukwekkend aantal. Waarbij moet worden opgemerkt dat we het hier niet over een veredeld pdf-bestand hebben, maar over een publicatie waarbij de lezer behalve tot de tekst ook toegang heeft tot achterliggende informatie, zoals foto’s en kaartjes, én een door de auteur zelf voorgelezen versie.
Alva achterna bestaat uit twee hoofdbestanddelen. In het eerste vertelt Westerman hoe hij eind jaren tachtig bluffend zijn debuut als krantenjournalist probeerde te maken met een reportage over een adellijk huwelijk in Spanje. Het is een vertelling met veel gevoel voor slapstick, eindigend in een ontmoeting met de toentertijd toekomstige hertog Carlos van Alva, nazaat van de IJzeren Alva uit de Tachtigjarige Oorlog.
Het tweede deel is de reportage die het Spaanse avontuur opleverde. In het stuk, in 1992 door dagblad Trouw geplaatst onder de kop ‘Alva, Alva, we houden van je’, is een hoofdrol weggelegd voor de onlangs overleden, excentrieke hertogin Cayetana van Alva. Westerman heeft hier nog niet de bevlogen stijl te pakken die hem zo lezenswaardig maakt, maar het begin is er: het licht aangezette drama, de belofte dat de lezer iets gewichtigs mee gaat maken, het ontstaan van de frictie.
De waarde van Alva achterna zit niet in de vent, maar in de vorm. Deze longread laat zien dat lezen op het scherm wel degelijk iets toevoegt. Het zijn mogelijkheden die het papieren boek weliswaar ook kan bieden – fotokatern, cd, plattegrond – maar digitaal toch wel erg compact en toegankelijk zijn gemaakt. Papier is allesbehalve passé, maar voor de longread zou zomaar een mooi toekomst weggelegd kunnen zijn. Een slimme investering.
Titel: Alva achterna. Auteur: Frank Westerman. Uitgeverij: Fosfor. Prijs: Tot 1 januari gratis via www. uitgeverij-fosfor.nl