Het Drents Schildersgenootschap bestaat zestig jaar. De viering van het jubileum begon in het Drents Museum. Daar streek het genootschap neer in de CBK-galerie van warenhuis Vanderveen. En nu wordt, samen met vier gast-exposanten, de benedenverdieping van het Centrum Beeldende Kunst Emmen bezet.
Vandaag wordt in Dagblad van het Noorden ruimte geschonken aan de slottentoonstelling. Daarbij gaat veel aandacht uit naar de bijdrage van Albert Rademaker, ook omdat deze grafische vormgever met zijn werk aanhaakt bij de actualiteit: de ingrijpende verandering die het Drentse landschap te wachten staat door de komst van windmolens in de Drentse Veenkoloniën.
Door die aandacht zou de indruk kunnen bestaan, dat de overige bijdragen minder interessant zijn. Het tegendeel is waar. Ik was bijvoorbeeld verrast door het werk van Mark Lisser uit Assen. Lisser bracht de architectonische praal van het nieuwe station in Rotterdam naar Emmen (dat van Assen moet namelijk nog gebouwd worden) en nam ook een beeld uit een vliegtuig mee. Zijn Nachtvlucht laat onder een sterrenhemel een feeëriek verlicht landschap zien waarbij het een overvloeit in het ander.
Een tweede grote verrassing komt van Saskia Dingelstad uit Dalen, een nieuwe loot aan de veelkleurige DSG-boom. Haar grote-stads-taferelen hebben een prominente plek gekregen in het CBK. We zien mensen die zich in openbare gebouwen ophouden, alleen of in groepen, wachtend of bewegend. Dingelstad leverde impressionistische schilderijen (Rush hour, Waiting) met een abstraherende werking die vluchtigheid en snelheid suggereert.
De tentoonstelling Nieuw werk! 60 jaar Drents Schildersgenootschap is tot en met 11 januari te zien in het Centrum Beeldende Kunst Emmen. Ermerweg 88b Emmen. Open wo t/m zo 13.00 tot 17.00 uur.