'Van Goede Grond' door Bert Kamping
Boek over podagrist Harm Boom (1810 – 1885)

2500 Dagen Rust met Ruben Steeman

Wie iets wil bereiken heeft geluk, talent en inspiratie nodig. En discipline. Ruben Steeman begon in 2002 aan een project dat misschien wel het dikste boek van deze eeuw heeft opgeleverd. 2500 tekeningen staan er in, allemaal geïnspireerd op het leven van alle dag.

Expositiemuur

In het Nederlands Stripmuseum in Groningen is een expositie met werk van Steeman te zien. Getoond wordt een keuze uit de tekeningen die hij sinds 2002 maakte, de schriftjes waarin hij ze heeft vastgelegd en een negentien meter lang doek waarop al die illustraties bij elkaar te zien zijn. Plus het kloeke boek 2500 dagen rust.

"In ben in 2002 begonnen met drie tekeningen", vertelt Steeman over zijn tentoonstelling. "Mijn broer zei: ‘Je moet ze op internet zetten’. Toen ben ik een blog gestart, www.elkedagrust.nl, met iedere dag een tekening. Ik was een van de eersten in Nederland, naast de mensen die dagelijks een foto van hun kat publiceerden, of over muziek schreven."

Het idee ontleende Steeman aan het cursus stoppen met roken. "Gedachte is dat je eerst een week niet rookt, om daarna te besluiten nóg een week niet te roken. Als je dat achter elkaar blijft doen, is weer beginnen met roken geen zwakte, maar een besluit. Gaandeweg wordt niet-roken dan een gewoonte."

Met tekenen werkte het net zo. "In begin was er wel eens een dag waarop ik niet tekende. Dat werd dan al gauw een week of een maand zonder te tekenen. Vanaf 2009 maakte ik echt iedere dag een tekening, ook als ik eigenlijk geen tijd had of ziek was. Kinderen naar bed en tekenen. Na 1000 tekeningen wist ik dat er een boek moest komen."

Elkedagrust08De eerste illustraties maakte Steeman in de stijl van Anke Feuchtenberg. "Als ik ze nu terugzie, vind ik ze slordig, ze zijn vanuit veel verschillende oogpunten gemaakt. Maar gaandeweg is een eigen stijl ontstaan, een Elke Dag Rust-stijl met verhaaltjes over wat ik meemaak en bedenk, als een soort dagboek."

We houden stil bij een tekening van een man in een verlaten wachtrij: "Ik was op Schiphol, waar het blijkbaar erg druk was geweest en met linten een doolhof was gebouwd." Hij vertelt bij een tekening met twee kinderen in een reusachtige pan: "We waren in Westeremden waar voor de kinderen een provisorisch zwembad in de tuin was gezet. Ze waren die dag erg lastig. Ik kon wel soep van ze koken."

Steeman is grafisch vormgever van beroep. "Met heel veel lol. Dit doe ik er naast", zegt hij. "Het is een gigantisch project geworden, maar het is ontstaan in de tijd dat je, zeg, anders naar Boer Zoekt Vrouw zit te kijken. Wat ik er van geleerd heb, is dat er altijd tijd is om iets groots te maken. Het is een kwestie van keuzes maken."

Tentoonstelling

‘2500 Dagen Rust’ is te zien in het Nederlands Stripmuseum, Westerhaven 71 in Groningen. Open di t/m vr 12.30 tot 17.00 uur, za en zo 10.00 tot 17.00 uur.