Het permanente experiment van Freda Kamphuis
Dagblad van het Noorden zondageditie

Gesprek aan de rand van een bouwput in Emmen

Na Meppel wil nu Emmen zich culturele gemeente van Drenthe noemen. Vrijdag werd alvast een voorschot genomen bij de bouwput op de Es waar straks een nieuw theater moet verrijzen.

Bouwput

Wat een schouwspel.

,,Enorm. Ik kan daar zo van genieten, van die toneelspelende jongeren en al die slagwerkers. Schitterend gewoon. En dan die vreemde voertuigen aan de rand van de zandbak. Alsof ze opnamen aan het maken zijn voor een nieuwe Mad Max-film. Volgens mij gaat het over de strijd tussen het zand en het veen, en dat uitersten heel goed samen gaan, zoals in Romeo en Julia van Shakespeare. Dat dat alles hier in Emmen kan. Onbetaalbaar."

Het gaat anders wel veertig miljoen euro kosten.

,,Het nieuwe theater, bedoel je? Het is een bult geld, maar het is voor de goede zaak, voor de liefhebbers van podiumkunsten in Emmen en daar ver buiten. En voor mensen die straks de nieuwe dierentuin willen bezoeken, want het wordt ook de entree van Wildlands Adventure Zoo Emmen. De boel knapt er flink van op. Als alles klaar is, in de herfst van 2016, zul je Emmen niet meer herkennen. Een nieuw theater, een nieuwe dierentuin, een tunnel, een nieuw plein bij de Weiert, een nieuw Marktplein, nieuwe riolering."

Voorafgegaan door anderhalf jaar culturele gemeente van Drenthe.

,,Dat zou ik bijna vergeten. Man, man, man – wat gebeurt hier toch een hoop. Ik begreep dat er al 78 ideeën zijn ingediend. 78! En daar komen er nog meer bij, want ze zijn nog niet eens echt begonnen. De provincie moet het nog officieel goedkeuren. Stel je voor dat alles doorgaat. Dan is het iedere week feest. Dan is er nauwelijks nog tijd om de thuiswedstrijden van FC Emmen te bezoeken, laat staan die van WKE en E&O."

Er is 180.000 euro beschikbaar voor de culturele gemeente van Drenthe. 180.000 euro gedeeld door 78 maakt 2300 euro per project.

,,Nou? En? Je moet in kansen denken. Niet altijd zeuren over geld. De gemeente Emmen doet dit toch maar mooi. Kom daar maar eens om in Midden-Drenthe. Denk aan wat er Meppel van de grond is gekomen. Of nee, nog beter: wat er in Aa en Hunze is gepresteerd. Denk aan het festival rond Harry Muskee, aan Zomerzinnen, aan FestivalderAa, aan de Drentse Bluesopera. 2300 euro voor een Bluesopera. 2300 euro is beter dan niks. Zo moet je het zien."

Denk je?

,,Kunst en cultuur hoeven altijd niet veel geld te kosten. Kijk nog eens naar die jongens en meisjes van Loods 13 en naar die muzikanten van Peter Deiman in de bouwput. Denk jij dat die allemaal dik betaald hebben gekregen om hier lawaai te maken en Romeo en Julia te spelen? En dan die voertuigen van theatergroep Abacus, die zijn niet voor niets van schrootafval gemaakt. Kom op zeg! Straks wordt de eerste steen gelegd voor het nieuwe theater. En over twee jaar geven we de sleutels van dat theater aan de dierentuin. Doe niet zo moeilijk. Het is een mooie dag. Geniet! Wees eens een keer trots! Maak het mee! Denk aan kansen pakken!"

Ik zal het proberen. Maar nog even over Mad Max. Speelde die film nu in een utopie of in een dystopie? En hoe liep het ook weer af met Romeo en Julia?

,,Zeikerd."