Over 'Hollands Siberië' van Mariët Meester
Nog vier dagen Grensloos Kunst Verkennen

Weerzien met Jan Klasens

Daar ik voor een nieuwe pas ook nieuwe foto's nodig was, stapte ik maandag in Emmen bij Foto Jong aan de Kleepassage binnen. De baas wees mij op de trap naar de kelder waar iets van een 'studio' was ingericht. Zelf moest hij nog een praatje afmaken met twee klanten die op het punt van vertrekken stonden.

Beneden aangekomen kreeg ik tijd om het haar te fatsoeneren en met een paar kneepjes een blos op de wangen te toveren. Ook gaf het gelegenheid om aan het licht te wennen. Eenmaal uitgeknipperd zag ik een foto van een voorheen bekende Emmenaar hangen, over wie ik nog niet zo lang geleden een gedicht had proberen te schrijven.

Jan Klasens

Weerzien

We zaten weer bijeen op het lommerrijk terras
Met de rug naar De Kamer en zicht op De Bras
Denkend aan wat er ooit aan discotheken was
Skopje, Bell's Club, Big Fun, Razor en Topaz

Keerden we terug naar de jaren van het jonge gras
Toen de Gebroken Cirkel gold als een veilige plas
En al zat niemand destijds werkelijk goed bij kas
Iedereen als vanzelfsprekend de juiste boeken las

Ons leven leek opnieuw een vinylplaat zonder kras
Tot iemand plots sprak: Kijk, die man daar, in die jas
Ik dacht heel even dat het – moie – Jan Klasens was
Toen zwegen we en staarden in ons halflege glas