Nog vier dagen Grensloos Kunst Verkennen
Drone gesignaleerd boven Museum De Buitenplaats

Over 'Westland in de Weerribben' van Rouke Broersma

BroersmaHet begint een imposant rijtje te worden, de heruitgaven van Rouke Broersma uit Bunne. Na Met Bunner groet (2012), Westland, de ambonezen over u (2012), Scheupers van de taol (2012), Pieter Pieper het aardappelmannetje (2012) en Leve de meester (2013) is nu zijn bundel Westland in de Weerribben verschenen. Dit keer betreft het twee vroege, deels herziene romans – Een weekje Dodesluis (1967) en De put (1970) – aangevuld met vertellingen van recenter datum.

Die laatste greep bevalt het beste, wellicht omdat ze kort, bondig en hedendaags zijn. Het mysterieuze Een weekje Dodesluis was destijds geïnspireerd door Het uur U van Nijhoff, bij deze lezer roept het Bordewijk en Vestdijk in herinnering. Intrigerend citaat: ,,Geef mij maar een ouderwetse streekroman van vroeger. Met karakters weet u wel? Maar die tijd is voorbij.”

Toch niet helemaal, want het eveneens in de Kop van Overijssel spelende De put roept zo'n streekroman juist in herinnering. Het wordt gekenmerkt door een toegankelijkheid die nu als young adult zou worden verkocht: een beklemmend moerasdrama met fijne Bijbelse verwijzingen waarin Broersma voortdurend een baksteen boven een fragiel bestaan laat bungelen.

Boek: Westland in de Weerribben. Auteur: Rouke Broersma. Uitgever: Ter Verpoozing