We kunnen het een goede gewoonte noemen: sinds zijn overlijden verschijnt er ieder jaar een publicatie ter herdenking van C.O. Jellema (1936 – 2003). Ging dat vorig jaar gepaard met twee tentoonstellingen, dit keer betreft het een kleine bundel niet eerder gepubliceerde essays over poëzie. Dankwoorden bij prijzen, lezingen, stukken bedoeld voor tijdschriften.
In beelden aanwezig opent meteen al goed, met een poging te beschrijven hoe een gedicht ontstaat: ,,Bij elk gedicht gaat het erom dat zichtbaar wordt wie ik, mens, ben. Wie ben ik? Mislukt als het gedicht mislukt.”
In de daaropvolgende stukken schiet Jellema meermaals de diepte in. De peilloze diepte soms, waarin het wemelt van de komma's. Waarin levenshouding, filosofie, poëzie, het classicisme en mystiek haasje-over spelen en het voor een leek makkelijk verdwalen is. Daar tegenover staan essays waarin op volstrekt heldere wijze gedichten met het alledaagse worden verbonden en de laatste bus van Winsum naar Zoutkamp tot de ontdekking kan leiden dat ‘een gedicht steeds onderweg is' en ‘poëzie bewustzijnsverandering beoogt'.
Met andere woorden: voor Jellema was poëzie een zaak van zelfonderzoek en zelfacceptatie. En dus allerminst vrijblijvend.
Titel In beelden aanwezig Auteur C.O. Jellema Uitgever Vliedorp