De Drentse Portret Federatie (DPF) opgericht
Uit de lucht, terug op aarde, in de tuin

Maaike Meijer schrijft biografie F. Harmsen van Beek

Maaike Meijer gaat de biografie schrijven van de dichter en illustrator F. Harmsen van Beek uit Garnwerd, ook wel bekend als Fritzi. Dat heeft uitgeverij De Bezige Bij mede namens de erfgenamen van Harmsen van Beek bekendgemaakt. De publicatie staat gepland voor eind 2017, vooruitlopend verschijnt in 2015 een schrijversprentenboek. Eerder schreef Meijer, hoogleraar in Maastricht, de biografie van M. Vasalis.

Volgens Meijer daagde Harmsen van Beek de grenzen van het instituut kunst voortdurend uit. ,,Ze bewoog zich met een consequente recalcitrantie dwars door hoge en populaire cultuur, slechtte niet alleen de grenzen tussen spreektaal en poëzie, tussen het verhevene en het platte, tussen mens en dier, kind en volwassene, maar ook die tussen kunst en ambacht, tussen kunst en dagelijks leven.”

Fritzie Harmsen van Beek wordt tot de grootste dichters van Nederland gerekend. Ze oogste bewondering van collega's als A. Roland Holst, Remco Campert, J. Bernlef en Hugo Claus. Ze leefde teruggetrokken in Garnwerd en overleed in 2009 in Groningen. Twee jaar geleden verscheen haar verzameld werk, In goed en kwaad. Over haar tijd in ‘t Gooi werd eerder een boek geschreven door Annejet van der Zijl, Jagtlust.