Kandidaten gezocht: Amateurkunstprijs Emmen 2014
Over 'Zelfportret in brieven' van Willem Wilmink

Holland Dada in Drachten: subliem allergaartje

K. Schippers Holland DaDa 1974Zondag een bezoek gebracht aan de Holland Dada-expositie in  Drachten. Het verslag staat vandaag, maandag, in zowel Dagblad van het Noorden als de Leeuwarder Courant. Het was mijn eerste bezoek aan Museum Dr8888, en dat viel zeker niet tegen. Het museum, gevestigd in een oude school, is een verademing vergeleken met de omringende wanhoopsarchitectuur in het Hoogeveen van Friesland.

De tentoonstelling vloeit voort uit een gift van K.Schippers. Die schonk vorig jaar aan het museum het archief dat hij aanlegde voor zijn monumentale boek Holland Dada uit 1974. Foto's van foto's, knipsels, reproducties, brieven, uitgaven vormen de basis voor een tentoonstelling waarin Drachten met Groningen, Weimar, Zürich, Berlijn en Parijs wordt verbonden.

Naast de werken uit het Holland Dada-archief worden ook bruiklenen uit particuliere collectie en stukken uit de collectie van museum Dr8888 zelf getoond. Oneerbiedig gezegd is het een een subliem allergaartje, maar wel van het interessante soort.

Aan vrijwel alle aan Dada gelieerde (Nederlandse) kunstenaars wordt aandacht besteed, op uiteenlopende wijze. Dus ook aan Otto van Rees, Paul Citroen, Kurt Schwitters, Theo van Doesburg, H.N. Werkman en uiteraard de gebroeders Evert en Thijs Rinsema, zonder wie dit alles in Drachten nooit te zien zou zijn geweest.