Ingezonden mededeling: Boekengala 2014 Assen
Papier passé? Literatuur op het scherm

Over ‘Jonge dichters van het Noorden' van Renée Luth

Stichting Beeldlijn is gespecialiseerd in documentaires over het culturele, sociale en politieke leven in Noord-Nederland. Dat levert vaak films over het literaire leven. Voor ‘Jonge dichters van het Noorden' volgde Renée Luth enige tijd de Groninger dichters Pauline Sparreboom (1989) en Joost Oomen (1990). Voor beiden is poëzie een kunstvorm die niet alleen op papier maar ook op het podium tot zijn recht moet komen.

DocuJoostOomen
Waar Oomen een dichter van de expressieve soort is, is Sparreboom meer ingetogen. Luth brengt dat als debuterend documentairemaker in beeld met interviews, opnamen van optredens en filmde de dichters in hun natuurlijke habitat. Zo zien we Sparreboom dolend door het Noorderplantsoen in de regen, en in de trein bedachtzaam pratend over het ontstaan van haar dichterschap en inspiratiebron Nietzsche. Ook maakte Luth aandoenlijke beelden van een presentatie waar Sparreboom haar debuutbundel voor haar oma signeert.

Oomen zien we in zijn kleine kamerwoning, waar hij over Lucebert vertelt. Op straat laat Luth hem met een lege koffer sjouwen. In het wild krijgt ze hem zo gek met een berenklauw te worstelen; je bent jong en je moet wat. Oomen is sowieso de grote blikvanger, niet in de laatste plaats omdat een dichter in zijn beleving als een livebandje is: onstuimig, opwindend en meeslepend.  Het is goed dat diens optredens voor het nageslacht zijn vastgelegd. Zodat Luth uiteindelijk slaagt in haar opzet: de introductie van een fris geluid uit het Arcadia der Poëten dat Groningen nog altijd is.

Film Jonge Dichters van het Noorden Regie Renée Luth Producent Stichting Beeldlijn