Gesprek in Meppel
Erik Harteveld over de terugkeer van Groot Hunzeland

Over 'De streep' van Natascha Stenvert

De StreepIllustrator Natascha Stenvert uit Zeijen kennen we van de Kolletje-reeks en van haar prentenboeken met astronaut André Kuipers. Maar ze is ook solo-actief. ‘De streep' is na ‘Bramenjam' (2010) en ‘De (nep)beesten van Basje Berenklauw' (2012) het derde boek dat ze geheel naar eigen inzicht vervaardigde. In 23 woordloze prenten vertelt ze hier het verhaal van een oude, nagenoeg bladloze boom.

Hoewel de boom door vogels en eekhoorns druk wordt gebruikt als nest, wordt er door een man in een ruitjesblouse een streep op de stam gezet. De kijker weet dan genoeg: het einde is nabij. In de omgeving van de boom duiken steeds meer mensen op, ze ontwikkelen bouwactiviteiten, ze willen recreëren. Terwijl de seizoenen wisselen, neemt de spanning toe.

Zoals het hoort in goede boeken, loopt het ook in ‘De streep' anders dan verwacht. Minstens zo verrassend is dat Stenvert opnieuw een stap zet. Haar collagetechniek heeft in dit boek meer eenheid dan voorheen, haar prenten zijn rustiger, terwijl er meer contrasten in het kleurgebruik zitten. En nog steeds valt er heel veel te zien en te ontdekken. Voor laaggeletterden én alle andere mensen die liever vertellen dan (voor)lezen.

Boek De streep Auteur Natascha Stenvert Uitgever The House Of Books