Literatuurclubs voorzichtig op zoek naar vernieuwing
26-3-14
De stichting Literatuurclubs Drenthe presenteerde maandag de boeken die komend seizoen in Drenthe, Groningen en Overijssel worden gelezen: Vele Hemels boven de zevende van Griet Op De Beeck, We hebben nieuwe namen nodig van NoViolet Bulawayo, De gele vogels van Kevin C. Powers en Ventoux van Bert Wagendorp.
Bovenal werd een vernieuwde website in gebruikgenomen, als uiting van een nieuwe koers. Dat gebeurde in de modernste bibliotheek van Drenthe, in De Nieuwe Kolk in Assen. Met behulp van een groot, maar niet altijd even gehoorzaam aanraakscherm. ,,Ik voel me net Herman de schermman”, sprak bestuurslid Bert Altena.
De site is gemaakt voor zittende én potentiële leden. ,,Geschikt voor tablet en telefoon”, vertelde Altena. ,,Het is geen tovermiddel, maar een van de manieren om meer doelgroepen te bereiken. We vergrijzen. Om een stabiele organisatie te blijven, is nieuwe aanwas nodig.”
In de stad is het niet moeilijk om een leesclub op te zetten, schetste Altena. ,,Je plaatst een oproep op Facebook en hebt zo een groep jonge mensen bij elkaar – die daarna weer uit elkaar gaat. Op het platteland gaat het anders. De kunst is vernieuwen en toch de achterban vasthouden.”
Om die reden verloopt de flexibilisering en vernieuwing in Drenthe, met slagen om de arm. Zo wordt de introductie van het e-boek nog onderzocht en is de stichting vooralsnog huiverig voor het online plaatsen van boekbesprekingen. Wel wordt voorzichtig een begin gemaakt met het organiseren van bijeenkomsten op verschillende locaties. De ontmoetingen met schrijvers zullen niet langer alleen in Westerbork plaatsvinden.
Wat ongewijzigd blijft is de kern: lezen gebeurt solitair, bespreken gezamenlijk, al dan niet met begeleiding. Ieder jaar kiest de stichting vier literaire werken die discussie te weeg brengen en met korting kunnen worden aangeschaft. Altena: ,,Als onze leden besluiten een boek te lezen, kan een uitgever een nieuwe druk opleggen.”
Met 2400 leden verspreid over 250 eenheden is de stichting Literatuurclubs Drenthe nog altijd een factor van belang in het literaire leven van Noord-Nederland. Dat is al zo sinds 1970, toen de Drentse plattelandsvrouwen besloten dat het georganiseerd lezen van literatuur goed is voor verbeelding en welbevinden.
Nergens hebben de leeskringen zich zo goed georganiseerd als in Drenthe. Op de voet gevolgd door Groningen en Overijssel. Samen bereiken ze 3400 lezers in Noordoost-Nederland. Bestuurslid Nynke van den Akker: ,,Laatst hadden we in Borger de IJslandse schrijver Jon Kalman Stefánsson op bezoek, samen met een paar dames van uitgeverij Anthos. Die waren diep onder de indruk. Het was zijn enige bezoek in Nederland. Daarna mocht hij naar Brussel.”