Over 'De streep' van Natascha Stenvert
Ingezonden mededeling: Boekengala 2014 Assen

Erik Harteveld over de terugkeer van Groot Hunzeland

‘Groot Hunzeland!' van stichting Peerd keert terug. Drie jaar na de zegentocht door Drenthe, Groningen en Overijssel staat het theaterstuk drie dagen achtereen in het Grand Theatre. Erik Harteveld, schrijver en geestelijk leidsman, vertelt.

Groot Hunzeland

‘Groot Hunzeland!', dat ging toch over de vorming van een groot landsdeel in Noordoost-Nederland?

,,Zo ongeveer. Het is een informatie-avond met zang, dans, muziek en heilmuziek waarbij bezoekers worden meegenomen in het gedachtengoed van de beweging Groot Hunzeland. Het is geschikt voor iedereen die vindt dat de liefde voor de eigen regionale cultuur nooit verloren mag gaan.”

Waren jullie er nog niet klaar mee?

,,We hebben het destijds 25 keer gespeeld. De jongens – Albert Secuur, Jan Krol en Arthur Geesing – hadden er wel weer zin in. Vraag was of we de rekwisieten konden terugvinden. Gelukkig had iemand van stichting Peerd de turnpakjes, de vaandels en de vleespakketten keurig in een container opgeborgen.”

Waarom nu?

,,Het Grand Theatre heeft ons met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen om een reprise gevraagd. Vanwege de gaswinning en de aardbevingen is het erg actueel. ‘Groot Hunzeland!' is een stuk tegen het Westen. Anti-westen, anti-kapitalisme, anti-globalisme. Tegen de ijdeltuiterij van types als minister Ronald Plasterk die het idee van de vorming van een noordelijk landsdeel nota bene bij ons vandaan heeft. Weg met al die Louis Vuitton-tassen! Wij redden ons zelf wel. Wij weten zelf wel wat goed voor ons is. (...) Ik voel het vuur weer helemaal terugkeren.”

Krijgen we eenzelfde voorstelling als de vorige keer?

,,Destijds stonden we in dorpshuizen en zaaltjes, nu staan we op het toneel. Dat vraagt enige aanpassing, bijvoorbeeld als we het publiek erbij betrekken. Vergeleken met drie jaar geleden is de ook snelheid anders, flitsender. Verder is de samenstelling van dansgroep Walhalla gewijzigd. We schakelen een paar andere dames in voor de gloriedans, heilgymnastiek en twirling. En Bartje (Jan Krol, red.) draagt dit keer een lofzang op de veenarbeider voor. Hij moest bijna huilen toen hij hoorde dat het een nog langer gedicht is dan de vorige keer.”

Kaarten

‘Groot Hunzeland!' van stichting Peerd wordt 17, 18 en 19 maart gespeeld in het Grand Theatre in Groningen. Regie Annechien de Vocht. Aanvang 20.30 uur. Kaarten 7 tot 15 euro.