Hanny Michaelis smeekt: lijf mij in
Literatuurclubs voorzichtig op zoek naar vernieuwing

Bij een dode koe en de Balloër Esch

Geschenk Drents Museum
Bracht een bezoek aan het Drents Museum voor Theo Colenbrander (1841 – 1930), architect, tekenaar, keramiekontwerper, interieurarchitect, ontwerper van tapijt en boekbanden, industrieel vormgever. Een groot kunstenaar, aldus het museum. Woensdag, deo volente, meer daarover in Dagblad van het Noorden.

Op de terugweg langs het wandje met de nieuwe aanwinsten gewandeld. Dit keer Balloër Esch uit 1982 van Berend Groen en Dode koe uit 1978 van Alfred Hafkenscheid. Een schenking van gemeente De Wolden. Dat liet recent alle kunst in het gemeentehuis in Zuidwolde in kaart brengen en kwam tot de slotsom dat 'deze twee prachtwerken een professionele omgeving en aandacht van veel publiek verdienen'.

Prima. Mooi. Vermoedelijk omdat een dode koe zich goed in de bek laat kijken, borrelde spontaan de vraag op waarom en voor welke bedragen De Wolden destijds deze werken heeft aangeschaft. Groen werd geboren in Nieuwe-Pekela en is gestorven in Zeijen. De Balloër Esch ligt bij Rolde. Hafkenscheid is geboren in voormalige Nederlands-Indië en woont en werkt in Schipborg. In de omgeving van De Wolden lopen vooral paarden.

Het is niet altijd prettig om overal lastig gevallen te worden door vragen.