Veiliger en droger, want hoger in Drenthe
Kom, laat Emmen eens met De Stip spelen (2)

ZiRR speelt 'Ratjetoe': samen in een groepje

ZirrEr kruipt een rat over de vloer van De Muzeval. Niet verwonderlijk, gezien de vergankelijke staat van het theater in Emmen. Maar toch opvallend. Omdat de rat praat en vragen stelt. Zoals: "Hoe groot is een vriend?" Antwoord uit de zaal: twee meter. En: "Hoe oud is een vriend?" Antwoord: acht jaar. Waarop de rat vraagt: "Kan een vriend ook honderd zijn?"

Welkom bij Ratjetoe, de nieuwe voorstelling van danstheater ZiRR. Waarin rat, gespeeld door Christel Kroese, op zoek is naar een vriend. "Met z’n tweeën in een groepje. Samen. Gezellig." En die ook lijkt te vinden. Met dank aan meelevende kinderen in de zaal: "Dáár! Achter je! Dáááár! Het is een spin!!!!"

Wie thuis is in het culturele leven van Drenthe, kan bij het zien van Ratjetoe niet anders dan denken aan wat zich achter de schermen bij ZiRR afspeelt. Al tien jaar trekt het gezelschap van Rudi Emmelkamp en de onlangs afgezwaaide Marjan Oostmeijer door het land met dansvoorstellingen voor jonge kijkers. Met succes: scholen en theaters zien ZiRR graag komen. Een beetje voorstelling haalt honderd speelbeurten of meer.

Maar de schouders zijn smal, het gezelschap moet de eindjes aan elkaar knopen. Dus haakte Emmelkamp aan bij het nieuwe Drentse jeugdtheatergezelschap Garage TDI, waarmee inmiddels twee voorstellingen zijn gemaakt. In afwachting van een gezamenlijk onderkomen met theatergroep NiznO en DJT De Reus draait ZiRR gewoon door. Naast Ratjetoe, dat zaterdag in première ging, loopt ook nog de voorstelling Hijs de zeilen.

"Ik vind het onverstandig dat ZiRR opgaat in iets nieuws", zegt Arie Hemmen van boekingskantoor STT Produkties die vanwege Drenthe bijna te laat van de première hoorde. "ZiRR is een landelijk bekend merk. DJT De Reus is internationaal actief. NiznO werkt met amateurspelers. Niemand kent Garage DTI. Als ZiRR verdwijnt moet je helemaal opnieuw beginnen. En steeds uitleggen dat je professioneel bent."

Met z’n tweeën in een groepje? In Ratjetoe moet spin, een rol van Selmar Jurian, aanvankelijk niets van rat weten. Hij heeft een ‘1 spin show’, met een prachtig decor dat uit een web bestaat. Hij heeft een leuk meezingliedje en leuke choreografieën. Hij redt zich heel goed in zijn eentje. Rat weet als beginner niets van theater, zelfs opkomen is haar vreemd. Ze is enthousiast en weet van doorzetten, dat wel. En ze heeft ideeën.

Uiteraard komt alles goed. Helemaal als spin en rat besluiten de zaal uit te nodigen om mee te dansen. Na dertig minuten receptie volgen tien minuten participatie waarin kinderen speels gemak eenvoudige dansjes leren. Samen! Gezellig!

"Een voorstelling als deze is geslaagd als kinderen in het verhaal opgaan en je als volwassene vergeet dat je naar een jeugdvoorstelling zit te kijken", stelt ZiRR-voorzitter Bert Naarding. Aan die twee eisen voldoet Ratjetoe in ruime mate. En hoe het verder gaat met ZiRR? Voorzitter Naarding: "We gaan het beleven."