Over 'Huis van Bewaring' van Erik Nieuwenhuis
ZiRR speelt 'Ratjetoe': samen in een groepje

Veiliger en droger, want hoger in Drenthe

OverstromingenEr gaat geen eeuw voorbij of ons land wordt getroffen door een dodelijke overstroming. Deze eeuw heeft er nog geen 14 jaar opzitten, het moet dus nog gebeuren. En 5 december was het bijna zover. We hadden de hoogste waterstand sinds 1953, in Delfzijl werd de hoogste waterstand ooit gemeten.

De afgelopen weken konden we ons voorbereiden met Nederland in zeven overstromingen, een televisiereeks die eind januari werd afgesloten, maar wordt vervolgd met een boek en een tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

Voor wie dat niet genoeg is er de gelijknamige dvd waarop schrijver Frank Westerman vertelt hoe Nederland al eeuwen met het water worstelt, hoe het land en inwoners heeft gevormd. Zoals de door abt Emo beschreven Sint-Marcellusvloed van 1219, die een groot deel van Noord-Groningen wegspoelde.

De opzet is vergelijkbaar met de reeks De Gouden Eeuw uit 2012 met Hans Goedkoop. Waarbij Frank Westerman het als debuterend presentator het goed doet, met zijn aanstelijk enthousiasme en zijn voortreffelijke gevoel drama en verwondering. Onder soms winderige en kille weersomstandigheden, zwaaiend met zijn handschoenen en behendig manoeuvrerend in bootjes.

Net als in De Gouden Eeuw wordt in Nederland in zeven overstromingen met mooi filmmateriaal en gesprekken op locatie Een Groot Verhaal vol feiten en verbanden uit de doeken gedaan waarin heel veel nationale geschiedenis besloten ligt. En ook iets over onze volksaard wordt gezegd. Hoe vrijgevig 'we' zijn, zelfs voor watersnoodsrampen die uitblijven, zoals die van 1995.

Met soms spannende conclusies. Zoals van zee-bioloog Inez Flameling: "De dijken zijn een vergissing. We hadden er beter aan gedaan op hooggelegen gebieden te blijven, om van daaruit mee te bewegen met de natuur. Helemaal nu de zeespiegel stijgt en de bodem daalt."

Terug naar Drenthe dus.

DVD: Nederland in zeven overstromingen Label: Just Bridge. Speelduur: 315 minuten.