Bomans, Doornbos, Zikken, Assen Blues en De Corte
Dichter met uitroep en vraagtekens

De boekhandel móet blijven bestaan

Altijd weer verrassend hoe druk het in sommige Drentse dorpen kan zijn. Neem Roden rond het vrijdagse middaguur: stapvoets volgen we de P-route, alle vakken staan vol gemotoriseerd blik en in de winkels, althans bij de supermarkten, is het een komen en gaan. En dan is het ook nog eens markt.

In de Heerestraat flyeren werkstudenten. Of we bij boekhandel Daan Nijman een bliksembezoek van vijf schrijvers willen meemaken - Schrijvers op tournee - georganiseerd door uitgeverij De Arbeiderspers/A.W. Bruna Uitgevers? Ja, dat willen we. Al was het alleen maar omdat het zo gaat regenen. Binnen schenkt boekverkoopster Charlotte Pennink koffie bij de Drentse krentenwegge.

ChristopheVekeman
De telefoon gaat: de beloofde schrijvers worden opgehouden door pech. Dat wil zeggen: de autobus waarmee ze eerst naar boekhandel Polare in Groningen zijn vervoerd, heeft een lekke band. Het wordt dus later, maar om de boel te redden komt een paar schrijvers alvast vooruit. Pennink belooft dat ze het aanwezige publiek vast zal houden. Wat geen enkel probleem is, zoveel volk is er nu ook weer niet in haar winkel.

'Schrijvers op tournee' maakt deel uit van een charmeoffensief, legt Pennink in de tussentijd uit. Uitgevers begrijpen heel goed dat boekhandels ook in dit internettijdperk cruciaal zijn, zegt ze. Laatst nog, werden bijna alle boekverkopers door uitgeverij De Bezige Bij naar Hoevelaken gelokt voor een meet and greet met auteurs als A.F.Th. van der Heijden, Frank Westerman en Peter Terrin. Meteen een paar schrijvers geboekt voor winkeloptredens. Reuring is altijd goed.

Dan wandelen ineens Joke Hermsen en Guus Bauer de winkel binnen, samen met adjunct-uitgever Peter Nijssen. Even later gevolgd door Mik Schots, Christophe Vekeman en Abdelkader Benali. Bauer mag het spits afbijten met een causerie over Het geheim van Treurwegen, een roman waarin de Nederlandse neutraliteit tijdens de Eerste Wereldoorlog de rode draad is. Het publiek, zo'n man of twintig, hangt aan zijn lippen

Benali stookt het vuur verder op, met verhuld commentaar op de winkelstraat en zijn verbazing dat M. Vasalis in ditzelfde Roden in zo'n traag tempo haar poëzie heeft kunnen schrijven. Als hij iedereen op de kast heeft gejaagd, leest hij voor uit zijn nog te verschijnen roman Bad boy, waarin de oncontroleerbare vechtsporter Badr Hari een hoofdrol speelt.

De drukte van Benali wordt gevolgd door een minicollege van Joke Hermsen over twee verschillende soorten tijd, Chronos en Kairos. Waarbij de eerste als een molensteen, of hypotheeklast, om onze nek hangt. Terwijl de ander, die ons ruimte voor ervaring, bezieling en creativiteit geeft, totaal vergeten is. In ieder geval tot komend voorjaar, want dan verschijnt een boek van Hermsen over Kairos.

'Schrijvers op tournee' biedt voor elk wat wils. Na Hermsen leest Mik Schots voor uit een sportboek dat in twee uitvoeringen is verschenen: als Ajax – Feyenoord voor de ene doelgroep, en Feyenoord-Ajax voor de andere. Tot slot verschijnt de Vlaamse schrijver Christophe Vekeman ten tonele. Eerst bejubelt hij het publiek in Roden om zich daarna als voordrager te meten met Tom Lanoye en Erwin Mortier.

Als iedereen zijn zegje heeft gedaan, wil uitgever Peter Nijssen nog wel even kort het hoe en waarom van de guerrilla-actie uitleggen. Dat het 'ontzettend leuk' is om met een club schrijvers door het land te trekken, zegt hij. Daarna vertelt hij over de steeds leger wordende winkelstraten, omdat steeds meer mensen vanachter hun computer hun boeken kopen. Waar helemaal niets mis mee is. Maar dat de boekhandel ook moet blijven bestaan.

En dan is het tijd om verder te gaan. De toernee voert richting Zwolle. Joke Hermsen rekent nog even snel bij de kassa een boek af: Niet voor de winst van Martha Nussbaum.