Ingezonden mededeling: PeerJong in Erica
Woest en Ledig in Antwerpen

Spinnetjes in het web

BriefwisselingLeefde Dick Leutscher nog maar, hoeder van de Groninger beschaving. Dan had hij gebeld over het boek Briefwisseling, waarin Sander Bink (1976) de vergeten schrijver Henri van Booven (1877-1964) aan de dubbelkunstenaar Hendrik de Vries (1896-1989) koppelt . ’Een belángrijke uitgave’, zou Leutscher (1931-2013) hebben gegild. Om daarna, op hoge toon, het boek samentevatten.

Leutscher zou vertellen over kunstlievend genootschap Pictura, waar in 1912 een tentoonstelling te zien was met werk van fin de siècle-kunstenaar Carel de Nerée tot Babberich. Hendrik de Vries was één van de enthousiaste bezoekers, ook omdat hij een jaar eerder een artikel over De Nerée tot Babberich had gelezen.

Dat artikel was geschreven door Henri van Booven, auteur van de roman Tropenkoorts, kenner van het oeuvre van Edgar Allen Poe en de eerste biograaf van Louis Couperus. Om net nog fijnmaziger te maken: De Nerée tot Babberich had voor Couperus een aantal sierlijke boekomslagen gemaakt.

Toen De Vries deze Van Booven in de jaren vijftig bij toeval op het spoor kwam, schreef hij hem een brief. Allereerst om hem te bedanken voor zijn gidsfunctie van destijds. Maar ook in de hoop een geestverwant te treffen, iemand met gevoel voor van de kunst rond de eeuwwisseling. Het klikte, zoals dat tegenwoordig heet. Er volgden 23 brieven.

In Briefwisseling blaast Sander Bink het stof van deze correspondentie. Hij doet dat zeer begeesterd en zorgvuldig, alle lijntjes worden getrokken. Daarbij houdt hij ook de actualiteit in het oog. Zoals de recente Couperus-navorsingen door Bas Heijne en de geheimzinnige verdwijning van de Hendrik de Vries-prijs, nota bene in geld en uitstraling de grootste cultuurprijs van de stad Groningen.

Er wordt met deze uitgave drie keer raak geschoten. Henri van Booven is voor even aan de vergetelheid ontrukt, de levendigheid van de kunst rond 1900 wordt recht gedaan en de geïsoleerde Groninger Hendrik de Vries blijkt weer eens een vinnig spinnetje in een verrassend groot web.

Boek Briefwisseling. Henri van Booven en Hendrik de Vries Auteur Sander Bink (inleiding en verzorging) Uitgever Tiem/Prominent Prijs €14,95 (132 blz.). Zie ook http://rond1900.nl