Ingezonden mededeling: Paul Dianno in Emmen
Paper art, de pracht van papierkunst in Apeldoorn

De krant. Je kunt 'm ook lezen

In het begin van mijn journalistiek carrière, meer dan kwart eeuw geleden, dacht ik tussen twee sfeerverslagen en de politieberichten door wel eens aan een baan in de reclame. Niet eens vanwege het geld, meer omdat je, dacht ik, in de reclame 'leuke dingen' kon doen met taal en ideeën. Mijn eerste vondst was een nieuw zoutje en een bijbehorende leuze.

KrantHergebruik
Het zoutje moest een Bijdehandje heten en de vorm van een kleine schelp krijgen waar je een vinger in kon leggen en dan zo dat het Bijdehandje aan die vinger bleef hangen. Kon je mooi met je vingers eten, en ze daarna aflikken. Als leus had ik bedacht: 'Bij de buis en bij het krantje: een Bijdehandje! Helaas bleek het Bijdehandje reeds te bestaan, het werd gebruikt voor het schoonmaken van babybillen.

Daarop bedacht ik een campagne om de krant aan de man te brengen. Voor die campagne zouden foto's worden ingezet van kranten die anders werden gebruikt dan waar de krant in eerste instantie voor is bedoeld: het publiceren van informatie. De krant om vis in te verpakken, de krant in de kattenbak, als verpakking om een fles drank koel te houden in de zomer, als bescherming tegen de kou voor wielrenners die een berg afdalen.

De krant als middel om vliegen dood te slaan, om ramen mee af te plakken, om glazen te beschermen tegen breken – de mogelijkheden zijn eindeloos. Op de foto's zou steeds de zin prijken: 'De krant. Je kunt 'm ook lezen.' De campagne kwam er niet. Het krantenbedrijf waar ik voor werkte was in die tijd nogal groot en ik stond onderaan een ladder die ik niet durfde te beklimmen. De afdelingen marketing en redactie waren strikt gescheiden, zoals het hoort, met alle nadelen van dien.

BoekKoosStaalIk moest aan mijn gefnuikte campagne terugdenken toen ik het boek De krant van gisteren. Uitgelezen hergebruik van ontwerper Koos Staal uit Haren in handen kreeg. Hierin passeert een reeks voorbeelden van hoe de krant wordt hergebruikt: jassen die gevoerd worden met oude kranten, kunstvoorwerpen gemaakt van krant, meubels, tassen, lampenkappen, bodembedekkers.

De krant van gisteren is een mooi boek – reclame, reclame – vanwege de vormgeving en natuurlijk vanwege de vele voorbeelden van hergebruik van krantenpapier, in veel gevallen zelf een product van recycling. Mijn favoriete hergebruik staat er niet in: de krant die in de zomer tussen een plant en het glas van raam wordt gezet om een vroegtijdige dood van de plant tegen te gaan. Of gebeurt dat tegenwoordig niet meer?

De krant van gisteren. Uitgelezen hergebruik van Koos Staal is een uitgave van Staal & Duiker Ontwerpers. Te bestellen via www.staalduiker.com en kost 15 euro