Wat doen Bassie en Adriaan in de bosjes?
8-8-13
De tentoonstelling rond de Dode Zeerollen in Drents Museum heet een succes. Er is in Assen veel volk op de been voor iets bijzonders. In hetzelfde museum tegelijkertijd nog iets te zien dat minder publiek trekt, maar ook de moeite van het bezoeken waard is: de expositie Total Thijs met schilderijen van Thijs Jansen uit Groningen. Het is de tweede tentoonstelling in een serie over jonge figuratieve kunstenaars.
Ik heb Total Thijs inmiddels twee keer bezocht. De eerste keer na een bezoek aan de historische afdeling van het museum in een poging helder krijgen hoe het museum het Verhaal van Drenthe vertelt. De tweede keer was na een bezoek aan de Dode Zeerollen. Die keer ontdekte ik een schilderij dat ik daarvoor over het hoofd had gezien, terwijl er slechts dertien werken van Jansen in het museum hangen.
Het
nieuw ontdekte werk betrof een klein paneeltje dat vlak bij het raam aan de straatkant is
opgehangen en wel zo dat je als kijker met de wang tegen het glas moet staan om
er iets van mee te krijgen. Een onmogelijke plek, die tegen alle expositiewetten ingaat. Het paneeltje toont twee schimmige figuren tussen de struiken.
Het duurde even voor ik begreep wie het moesten voorstellen: Bassie en Adriaan.
Maar wat doen Bassie en Adriaan in hemelsnaam in de bosjes? In een film van Herman Tulp die ook in het museum is te zien, vertelt Jansen dat het idee voor het schilderij ontstond na het zien van een televisieaflevering met Bassie en Adriaan, waarbij de twee 'kindervrienden' helden aan het begin van de aflevering uit de bosjes komen zetten als onderdeel van een boevenjacht.
Dan nu het theoretisch kader, afkomstig van de museumwebsite: "Het werk van Jansen toont ons zijn gevoelig oog voor gangbare taferelen en decors, die hij weergeeft met een vleugje – enigszins zwarte – humor. Bezoekers worden uitgedaagd om in te zoomen op de schilderijen, die ogenschijnlijk alledaagse situaties laten zien; grote verhalen op klein formaat.
De tentoonstellingt Thijs Jansen - Total Thijs is nog tot en met 15 september te zien in het Drents Museum in Assen.