Prettige kennismaking met Het Houten Huis
De ontregelende kunst van Mirjam Veldhuis

Skatalites in Emmen: tsjkedu, tsjkedu, tsjkedu

Het jaarlijkse Full Colour Festival in Emmen werd zondag afgesloten met een optreden van de permanent toerende Skatalites. Inderdaad, de legendarische skaband en hitmachine die in de jaren zestig op Jamaica meespeelde bij opnamen van onder meer Toots and The Maytals, Prince Buster en The Wailing Wailers, en eind jaren zeventig in Engeland werd uitgeroepen tot founding fathers van de ska.

Skatalites
Van de oorspronkelijke bezetting is niet veel over, alleen alt-saxofonist Lester Sterling doet nog mee. De rest is al jaren overleden, dus ook organist Jackie Mittoo en zanger Jackie Opel. Desondanks stonden in Emmen acht muzikanten op het podium. Bandleider Sterling had naast een ritmesectie op leeftijd drie jonge(re) blazers meegenomen, en na drie kwartier kwam zangeres Dorreen Shaeffer ook nog opdraven.

De setlist zat slim in elkaar. De band speelde veel nummers uit de periode dat gewerkt met studiobaas Coxsone Dodd en verder wat novelty-hits. Maar echt spannend wilde het niet worden. Terwijl er goed en strak werd gespeeld, professioneel zeg maar. Hat lag vooral aan de sound, aan het genre. Ska leent zich nauwelijks voor afwisseling: het ritme is zo dwingend dat alle solo's ondergeschikt zijn aan het eoogde effect.

En toch had het wel wat: Skatalites in Emmen. Er kwam een gemêleerd publiek op af, van rollatorduwers tot kleuters, en alles wat daartussen zit, met de nadruk op veertig plus. Onder wie Eddie 'Speedy' Huizing, van voorheen De Boegies, Jammah Tammah en later ADHD Spietmobiel. Die zijn mooiste blauwe pak van zolder had gehaald en schijnbaar achteloos aan de voeten van Lester Sterling een paar passende moves maakte.