De onverzettelijke Ai Weiwei
Skatalites in Emmen: tsjkedu, tsjkedu, tsjkedu

Prettige kennismaking met Het Houten Huis

Op festival Noorderzon een kijkje genomen bij Het Houten Huis, het nieuwe theatergezelschap voor de jeugd (en volwassenen) in Noord-Nederland. Over HHH doen veel opgewonden geluiden de ronde, onder meer in Dagblad van het Noorden. Ik had ze nog niet gezien, ook omdat ze tot dusver nog niet veel onze kant op zijn gekomen.

HetHoutenHuisDroogland
Op Noorderzon speelden ze Droogland, een voorstelling voor tien jaar en ouder die buiten het Noorden in elkaar is gezet. Vandaar wellicht dat Het Houten Huis ook de naam Speeltheater Holland voerde. Speellocatie was een schijnbaar loos veldje bij het Noorderstation tegenover een begraafplaats, een plek waar je volkstuinen zou vermoeden.

Op het veldje waren twee huisjes gebouwd, van hout inderdaad. Uit het ene kroop een overall met een bokken-masker, uit het andere kwam later een jurk met een geitenkop. De overall wilde groente telen, in speciaal daarvoor gecreëerde perkjes, maar de waterpomp werkte niet mee. De jurk wilde paren, daartoe schoof ze haar rok omhoog en bood ze zonder omhaal haar lichaam aan.

Van wat daarna gebeurde, verklappen we alleen dat er een mooie dramatische wending volgde. En al die tijd werd er niet gesproken, maar wel live muziek gemaakt. We zagen de bok en de geit bewegen zoals bokken en geiten dat kunnen, driest en schokkerig, maar vergaten daarbij niet dat er echte mensen in de overall en jurk verstopt zaten. Het zag er fraai uit, dat moet gezegd. Na een half uur was het voorbij, en ook dat was precies goed.

Kortom, een aangename kennismaking met Het Houten Huis. Binnenkort met hetzelfde Droogland te zien op het Axis Festival, 21 en 22 september in Assen