De ontregelende kunst van Mirjam Veldhuis
Drèents voor alle leeftijden

'Holt' en 'Hout': Schilderen met beitel en tak

Aili ZhangDaar is ze weer. Nadat Aili Zhang begin dit jaar verraste met een zes meter brede tekening van takjes in het Stedelijk Museum Assen voor Hedendaagse Kunst (SMAHK) heeft ze er nu een gemaakt voor Centrum Beeldende Kunst in Emmen. Vijf dagen heeft Zhang er aan gewerkt, en een paar avonden. De takjes zijn afkomstig uit het Noorderplantsoen in Groningen. Ze zijn zwart geverfd en met kleine spijkertjes op de muur getimmerd. Een voor een.

Reinterpretating painting heet het werk van Zhang, opgeleid aan het Frank Mohr Instituut, de masteropleiding voor beeldend kunstenaars in Groningen. Anders dan in Assen heeft ze in Emmen een staande variant gemaakt. Wederom een prachtig kunstwerk: een landschap met een breekbare, serene uitstraling, geïnspireerd op een Chinese traditie van landschapstekenen.

Het is één van de blikvangers van de dubbeltentoonstelling Holt en Hout waarmee het CBK in Emmen de zomer doorkomt. Een voortreffelijke tentoonstelling, dat ook nog eens. Terugkomen kan nooit kwaad, maar één bezoek maakt al duidelijk dat kunstenaars in dit tijdperk vol bits en bytes nog lang niet op hout als materiaal zijn uitgekeken en dat het gebruik nog steeds tot bijzondere resultaten kan leiden.

Detlef Waschkau
Dat bewijst ook de Duitse kunstenaar Detlef Waschkau met zijn panelen waarop hij eerst met pigmenten schetsen heeft gemaakt om die vervolgens uit te houwen. Met zijn beitel schildert hij postindustriële taferelen. We zien mensen wandelen in een onpersoonlijk winkelcentrum annex kantorencomplex; we zien ook een drieluik waarop een man met een mondkapje een tijdschrift leest en mijmerend vanuit zijn werkkamer naar buiten staart.

Elf jaar geleden zette het CBK in Emmen eveneens de tanden in het hout; toen met twee opeenvolgende tentoonstellingen. Eerst een overzicht met werk van Holt, de vereniging der noordelijke hoogdrukkers die dit jaar het vijftienjarig bestaan viert met een reeks tentoonstellingen. Eerder werden in dat kader al Delft, Nieuw-Buinen en Orvelte bezocht, na Emmen volgen nog Arnhem, Steenwijk en Ameland.

Van de hout-kunstenaars die in 2002 beelden, schilderijen, sieraden en meubels lieten zien, keren Nico Gerberzon en Gert Sennema terug. Van Gerberzon zijn nu ironische sculpturen te zien die de tentoonstelling een vrolijke toets geven: een fors stuk chocola, een bandenwipper, een fles WC Eend, een gaskraan uit zijn serie 'Slochterenbeelden'.

GertSennema
Getuige het gastenboek mag Sennema zich de publieksfavoriet noemen. Hij sleepte die titel binnen op basis van een sculptuur van een jongetje dat op het matras van zijn bedje staat. Op het eerste gezicht een vertederend beeld, maar wie in de ogen van het jongetje kijkt ziet nog iets anders: paniek, verlatingsangst, vrees. Naast het jongetje staat een beeld van een bedremmeld meisje op een tapijt, en even verderop een verkrampte jongen met ouwelijk gezicht op een schildpad, getiteld Festina Lente. Ook zij ogen allesbehalve gelukkig.

Daar is in Emmen geen enkele reden voor.

Expositie 'Holt en Hout' met werk van verschillende kunstenaars en hoogdrukkers Te zien CBK Emmen Ermerweg 88b Emmen Open t/m 1/9 (Holt) en 8/9 (Hout) wo – zo 13.00 tot 17.00 uur.