Deze hoofdpersoon buigt voor niemand
Wat doen Bassie en Adriaan in de bosjes?

Zoef! Daar schoot De Gouden Pijl voorbij

DeGoudenPijl2013
In Emmen werd dinsdagavond De Gouden Pijl verreden, de jaarlijkse kermiskoers voor professionele wielrenners, dames en de categorie elite en beloften. Voor de 36ste keer alweer, ditmaal niet als rondje om de Grote Kerk, maar als carré door het zuidelijk deel van centrum, omdat de Hondsrugweg van een tunnel wordt voorzien.

Peter Weening toonde zich de snelste beroepsrenner. Dat mocht een verrassing heten, want in de regel worden wielerwedstrijdjes in de nasleep van de Tour de France voor het kijkersplezier gewonnen door populaire jongens zoals daar dit jaar zijn Bauke Mollema, Laurens ten Dam (Bau & Lau) en Marcel Kittel. Bij de dames won Marianne Vos, bij de beloften Gert-Jan Bosman.

Dagblad van het Noorden telde dinsdag 50.000 bezoekers bij de koers. Wat veel mag heten, met dank aan de uitstekende weersomstandigheden. Flits! Zoef! Daar schoot De Gouden Pijl voorbij. Zagen we daar Steven Lammertink, of was het Floris Goesinnen. Koen de Kort danwel Umberto Atzori? Ken uw helden. Welke renner reed voor en welke achter? 

De Gouden Pijl heet op papier een wieler- en amusementspektakel. Waarbij dat amusement werd verzorgd door jongens en meisjes met vibrerende stemmen en een microfoon en een geluidsband, zangers en zangeressen van het type Jannes en Sylvia. Maar ook door 'acts' als Danny Panadero, Melrose en DJ Kevin. Door het Hollandse Hit Festival met 'het beste van eigen bodem'. Door Vengaboys en Rafaëlla, de rafels van de Gay-parade.

Opmerkelijk was toch ook dat de Rabobank prominent de naam aan het wielrennen blijft verbinden. Althans in Emmen, waar de Raiffeisen Boerenleenbank 'gewoon' als hoofdsponsor optrad. En waarom ook niet? Dat hele dopinggedoe, waar de media het afgelopen jaar zo opgewonden over deed, waar iedereen schande van sprak, waarvoor Lance en Michael zijn gestraft, was welbeschouwd een storm in een, eh, ampul bloed.

Onze liefde voor het wielrennen is er in ieder geval niets minder op geworden.