'Holt' en 'Hout': Schilderen met beitel en tak
Ingezonden mededeling: Drentse Uitmaand 2013

Drèents voor alle leeftijden

FrankBaktEenEiNog even en het kleine Ter Verpoozing uit Peize geeft per jaar meer Drentstalige boeken uit dan het grote Het Drentse Boek uit Beilen. Of die boeken veel gekocht en gelezen worden is een tweede, maar de achterliggende gedachte is een goede: streektaal heeft alleen bestaansrecht als die streektaal levend wordt gehouden en, bijvoorbeeld, wordt uitgegeven.

Sinds dit jaar worden de uitgaven van Ter Verpoozing (lees: Gerard Stout) via boekhandel Plantage in Emmen en boekhandel Iwema in Assen vervaardigd en verspreid. We hebben het hier dus over printing-on-demand, een ideaal procédé voor de niche-markt die streektaal nu eenmaal is. Wat daarbij opvalt, is dat de Ter Verpoozing-uitgaven qua drukkwaliteit en vormgeving nauwelijks voor Het Drentse Boek onderdoen.

Nieuwste titel uit het Verpoozing-fonds is Frank bakt een ei, wederom van Gerard Stout, een man die het schrijfttempo van Simon Vestdijk evenaart – zonder hulp van een stofzuiger. Dit keer komt hij met een met foto's verluchtigd veurleesboek met vijf verhalen waarin de hoofdrol is weggelegd voor een jongen van een jaar of vier. Helemaal raak: wie als kind twee (of meer) talen hoort, wacht een gezegende toekomst.

Frank is een wies kereltie, 'n knipmussie voor wie de wereld helemaal open ligt. Hij kan zich nog verwonderen over het bakken van een ei, een kleurling in de trein, de verschillen tussen mamme en pappe en de raadselachtige werking van het lichaam. Hoogtepunt is een smeuïg verhaal over obstipatie: Het gattie in de bips blef dicht hoe stief as Frank ok drukt. Moeder weet raad: zunnepitteolie.

Sommige details lijken afkomstig uit een (te) ver verleden. Soms is geen sprake van een plot en blijven de verhalen schetsjes. Daar staat tegenover dat het Drèents van Stout voor iedereen te volgen is. En dat de schrijver nergens door de knieën gaat, zich niet naar zijn doelgroep buigt. Waardoor lezers en luisteraars – jong en oud – de kans krijgen zich op te richten.

Boek Frank bakt een ei Tekst en foto's Gerard Stout Uitgeverij Ter Verpoozing Prijs 12,50 euro (62 blz.)