Verontrustend beeld in de Hortus Haren
Over 'Teugelloos' van Ria Westerhuis

Nicolette Leenstra, De Karavaan en Zomerzinnen

NicoletteZaterdag wordt in en rond schouwburg Ogterop in Meppel festival Zomerzinnen gehouden. Nicolette Leenstra is op meerdere manieren betrokken bij het grootste literatuurevenement van Noord-Nederland. Ze zit in het bestuur van de organisatie, ze geeft een workshop en ze draagt het epos De karavaan voor.

Wat is De Karavaan?

"Een project van de beeldenmakers Peter Hiemstra en Henk Slomp. Ze hebben zestien metalen karren met fantasiefiguren van keramiek gemaakt, die te zien waren in Museum Martena in Franeker. Perfecte beelden. Ik heb bij de beelden een epos geschreven: drie weken concentratie samengebald in versregels. Ik heb al mijn kennis van de mythen ervoor aangeboord – denk aan de Ilias en de Odyssee van Homerus. Om de schoonheid van de beelden over te brengen is het groots en meeslepend van taalgebruik. Maar het is ook grappig maatschappijkritisch. Het gaat ook over de banken, het verrijken en over hoe mensen worden opgezweept tot steeds meer en steeds hoger."

De beelden zijn zaterdag ook in Meppel te zien?

"Een deel is inmiddels verkocht. We hebben de beelden in Franeker gefilmd, zodat ik er mee kan optreden. De film is zo gemonteerd dat tijdens het bezingen van de figuren, per strofe, op een deel van de karavaan wordt ingezoomd – je ziet ze echt voorbijtrekken. De voordracht duurt veertien minuten. Het voelt als een roes. Het is geweldig om te doen. Ook omdat het een verbinding legt tussen literatuur en beeldende kunst."

Daarnaast vind je tijd om een workshop te geven.

"Autobiografisch schrijven. Zomerzinnen wil meer zijn dan een festival met schrijvers die worden geïnterviewd, voorlezen en na afloop signeren. Uitgangspunt van de workshop is de rode draad in iemands leven. Steeds meer mensen voelen de behoefte hun levensverhaal op te schrijven. Maar als je bij het begin begint, met je kinderjaren, wordt het vaak 'en toen, en toen en toen'. Dan loop je vast. Zoiets kun je voorkomen door op een vrije manier een bepaald moment uit je leven te beschrijven, een keerpunt."

Heb je ruimte om zelf iets van het festival te zien?

"Dat mag ik hopen. Ik wil graag Toon Tellegen met Corrie van Binsbergen zien. En Leon de Winter. En A.L. Snijders. En Christine Otten. Maar ik ben ook benieuwd naar wat Jessica Meijer te vertellen heeft, de dochter van Ischa Meijer. En de stadsdichtersconferentie. Ik weet niet of er meer schrijvers komen dan naar de vorige editie, maar het zijn er heel veel. Je moet keuzes maken. Het zal niet altijd eenvoudig zijn, maar gelukkig kan het."

Waarom moet Drenthe zo'n groot literair festival herbergen?

"Omdat literatuur van het allergrootste belang is. Er is heel veel belangstelling voor literatuur, op heel veel verschillende manieren. Er wordt verschrikkelijk veel geschreven, op allerlei niveau's. Laatst las ik ergens dat literatuur weer hip is, dat het lifestyle is. Nou ja zeg... Literatuur is geen modegrill, het is in Drenthe veel meer dan dat. De Literaire Hemel in Amen komen veel schrijvers langs, in bibliotheken en boekhandels gebeurt veel. En op Zomerzinnen komt alles samen. De uitstraling van het festival, de pr-waarde voor Drenthe, is zeer groot. Ik kom regelmatig schrijvers tegen die tijdens eerdere edities te gast waren, die zijn nog verbaasd dat zoiets in Drenthe gebeurt."

Festival

Festival Zomerzinnen start zaterdag in Meppel om 16.00 uur met optredens van Anne Vegter, Herman Brusselmans, Jessica Durlacher, Dirk van Weelden, Amazing Stroopwafels, A.L. Snijders, Bill Mensema, Marga Kool, Maxim Februari, Esther Gerritsen en vele anderen. Kaarten 10 euro. Zie ook www.festivalzomerzinnen.nl