BuitenGewoon: Een andere kijk op krimp
Jan Glas laat u zweven

Driek van Wissen Sonnettette Competitie 2013

DriekTer nagedachtenis aan Driek van Wissen houdt Dagblad van het Noorden wederom een Driek van Wissen Sonnettette Competitie. De jury wordt ditmaal gevormd door Ivo de Wijs, Michél de Jong, Gezienus Omvlee en Marjo van Dijken. Beschermheer is Jean Pierre Rawie

Driek van Wissen (1943 – 2010) schreef tot zijn dood iedere zaterdag een sonnettette voor Dagblad van het Noorden: een tot zes regels ingekort sonnet geïnspireerd door de actualiteit.

Ansichtkaart

De hartelijke groeten uit mooi Drenthe!
Al giet het hier in Gieten dat het giet
En is mijn tentje lek, het deert mij niet,
Want ik besteed in eigen land mijn centen

En zit hier in mijn regenpak te hopen
Dat de recessie gauw is afgelopen.

Deelnemers aan de competitie wordt gevraagd in de geest van Driek te dichten, volgens het rijmschema ABBA CC, waarbij de uiteenzetting in de eerste vier regels plaatsvindt en de conclusie of de clou in de twee laatste regels. Het metrum dient bij voorkeur in de vorm van een vijfvoetige jambe gegoten te zijn: tien of elf lettergrepen, afwisselend onbeklemtoond en beklemtoond.

De spelregels :

1. Stuur uw sonnettette onder vermelding van naam, adres en telefoonnummer voor 24 juni naar: Driek van Wissen Sonnettette Competitie, Postbus 60, 9700 MC Groningen, of [email protected]

2. Meerdere inzendingen per persoon mogelijk. Een prijs per persoon.

3. De inzendingen worden beoordeeld door een vakkundige jury.

4. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

5. De tien beste inzendingen worden beloond met een handgestempeld exemplaar van de bundel Vroeger was alles beter, behalve de tandarts van Jean Pierre Rawie.

6. De uitslag wordt 12 juli op de geboortedag van Driek van Wissen bekendgemaakt in Dagblad van het Noorden en via www.dvhn.nl. Die dag worden de beste sonnettettes gepubliceerd.