Over 'Het wonderland van Lewis Carroll'
KAPKAR van Frank Havermans bij Borger

Woest en Ledig in New York

In de hoop dat niemand er last van heeft gehad, verkeerden we een paar dagen in het buitengebied. In New York meer precies.

Manhattan
Alwaar we bij aankomst op Manhattan ontdekten dat we geen toegang kregen tot het via internet gehuurde  'Nice Apartment with Great View of Times Square, Free Wifi'. Onze 'host' bleek nergens te vinden, en mocht volgens de baas van het appartementencomplex  sowieso niet onderverhuren aan derden. Sorry maar helaas. We can't help you. Foetsie 800 dollar. Gelukkig vonden we voor 225 dollar per nacht een stoffig hotel, waar een van ons op de grond mocht slapen.

De volgende dag toch maar fietsen gehuurd en over de Brooklyn Bridge getrokken. Daarna Ground Zero bezocht, waar we ter plekke werden rondgeleid door slachtoffers. Juist op de dag dat een nieuwe, nog hogere toren het hoogste punt bereikte. Ook met de veerboot langs het Vrijheidsbeeld gevaren. Door Central Park gewandeld. In de metro gezeten. Winkels en restaurants bezocht. Meters gemaakt. Wat een toerist zoal doet.

Massoud HassaniEn zoals voorgenomen in het MoMA rondgekeken. Waar in een reusachtig gebouw een werkelijk sublieme verzameling moderne en hedendaagse kunst is bijeengebracht. Zoals – verrassing!  – de mijnenjager die Massoud Hassani heeft ontwikkeld aan de Design Academy in Eindhoven. Maar ook geweldige schilderijen van Italiaanse futuristen en videokunst met circusolifant van de Schot Douglas Gordon.

Al met al te veel om in een dag te bekijken. En je moet zoveel entree betalen – 25 dollar – dat je de volgende dag niet meer durft. Of kunt. Volgende keer weer? Ja, volgende keer weer. Maar eerst kijken of we die 800 euro voor het verboden appartement nog ergens kunnen terughalen. En daarna flink sparen.