Karin Slaughter komt naar Assen en Roden
Spectaculair: De Fundatie in Zwolle

Wat doen Club Guy & Roni en NNT in Drenthe?

Deze week ontvingen wij de nieuwe seizoensbrochure van De Tamboer Hoogeveen. Daarmee zijn nu alle programma's van de vier Drentse theaters in huis en kan er weer geboekt worden. Keus te over, hoewel vanwege geldproblemen in Hoogeveen het aanbod stevig is teruggeschroefd, van cabaret tot kids.

Speciale aandacht bij het doorbladeren gaat uit naar het regionale gehalte van de theaters. Wat brengen de gemeentelijk gefinancierde podia aan voorstellingen van makers uit de buurt? En dan niet alleen 't Aol Volk, Harm en Roelof en Daniël Lohues, maar ook rijksgesubsidieerden als Club Guy and Roni, Noord Nederlands Orkest, Noord Nederlands Toneel en Het Houten Huis.

Laatstgenoemd gezelschap treedt komend seizoen één keer op in Drenthe: op 16 februari staat het jeugdtheatergezelschap in Ogterop Meppel. Wat niet vaak is, maar wel begrijpelijk. Nadat Het Houten Huis per 1 januari als opvolger van De Citadel een half miljoen rijkssubsidie toegekend kreeg, kon het pas in maart een presentatie voor de programmeurs houden, in Groningen. Vermoedelijk te laat om volop in Drenthe geboekt te worden.

Campagnebeeld De Bende  NNT fotografie Reyer BoxemOok Club Guy & Roni is komend seizoen een keer in de Drentse theater te zien: 17 januari staat het dansgezelschap in De Nieuwe Kolk in Assen. Een beetje weinig, daar de groep uit Groningen het enige professionele dansgezelschap in het Noorden is sinds Noord Nederlandse Dans voorheen Galili Dans ten onder ging op het slagveld van de cultuurbezuinigingen. Club Guy and Roni ontvangt jaarlijks 400.000 euro uit Den Haag.

Het Noord Nederlands Toneel doet het op het oog beter. De naam NNT duikt vijf keer op in de Drentse theaterprogramma's. De eerste keer betreft het voorstelling Fellini, op 2 oktober in De Nieuwe Kolk. De tweede keer is in april als met Oresteia De Muzeval in Emmen wordt aangedaan. De overige drie keer wordt het NNT genoemd in combinatie met De Bende (foto), oftewel Peter de Haan, Frank den Hollander en Alina Kiers.

Is de familievoorstelling Een grof sandaal een volwaardige NNT-productie? De Haan, Den Hollander, Kiers schreven 'm samen Jan Veldman en Albert Secuur. Het NNT heeft Titus Muizelaar gevraagd de regie te doen en spreekt van een hechte samenwerking. Ondertussen heeft niemand van de artistieke afdeling van het NNT de naam aan de co-productie verbonden.

NNT mag zich 'één van de vier grote, rijksgesubsidieerde theatergezelschappen van Nederland' noemen en daar voor landsdeel Noord jaarlijks 2,5 miljoen euro uit Den Haag voor krijgen, aan Drenthe wordt het nauwelijks besteed. Zijn publiek en programmeurs niet geinteresseerd? Veelzeggend: op hun website afficheert het NNT zich als gezelschap voor Stad en ommeland – daar vallen Drenthe en Friesland vooralsnog buiten.

Alleen het Noord Nederlands Orkest maakt de naam als noordelijk podiumkunstgezelschap overtuigend waar. Het NNO staat komend seizoen vier keer in Emmen, zes keer in Hoogeveen, zes keer in Assen en twee keer in Meppel. Het in Groningen gevestigde orkest krijgt 6 miljoen euro rijksgeld uit Den Haag en is daarmee het zwaarst gesubsidieerd. Maar dan heb je ook wat.