Op herhaling: Emmen en de Atlas voor gemeenten
24-5-13
Afgelopen week werd-ie weer gepresenteerd: de Atlas voor Gemeenten. Dit keer met Amsterdam als winnaar; de beste plaats om te wonen als je kijkt naar woonaanbod, cultuur, groen en de arbeidsmarkt. En, jawel, Emmen helemaal onderaan de lijst met vijftig gemeenten. We kijken er niet meer van op. De uitslag van het vergelijkende onderzoek onder grote gemeenten leidde niet eens tot een bericht in het Dagblad van het Noorden.
Burgemeester Cees Bijl mocht ondertussen weer eens proberen de imagoschade te beperken. Omdat hij de bui reeds zag hangen – regeren is vooruitzien – had hij een week voor de Atlas-presentatie een DvhN-verslaggever uitgenodigd. "Als je onderaan staat, kun je er zeker van zijn dat de landelijke media weer aan de lijn hangen. En dat zou mooi zijn, want dan kan ik vertellen wat er hier allemaal gebeurt", grapte de burgemeester.
En inderdaad: woensdag hing het Algemeen Dagblad aan de lijn. De krant wilde wel eens zien hoe onaantrekkelijk Emmen nu echt is. Na bestudering van de Atlas was het AD niet vrolijk geworden: "Een op de zes mensen is arbeidsongeschikt, de helft van de vrouwen werkt niet buitenshuis, acht procent van de beroepsbevolking was in 2012 werkloos, cultureel is er niks te beleven, op geen enkel culinair lijstje staat een etablissement uit Emmen."
Bijl wapperde met tegenonderzoek, afkomstig van de Erasmus Universiteit in Rotterdam: Drenten zijn het gelukkigst van alle Nederlanders. En noemde andere feiten: een huis kost nog geen derde van een stulpje in Amsterdam, overal is natuur op een kilometer fietsen, de bouw van het theater, het nieuwe dierenpark, de Hondsrugtunnel. "Heel erg goed voor de werkgelegenheid," aldus Bijl.
Ter bevestiging van het mooie verhaal liet het AD Atlas-onderzoeker Gerard Marlet aan het woord: "Ook de veiligheid is bovengemiddeld." Echter gevolgd door: "Maar dat vind je ook in dorpen. Daar ga je niet voor in een stad wonen. Je wilt carrièrekansen in een stad. Je wilt kunnen uitgaan. Dat heeft Emmen allemaal niet." En als afsluiter: "Het is niet aantoonbaar dat mensen in een stad gaan wonen omdat er een dierentuin is."
Net als een week eerder in Dagblad van het Noorden mocht Bijl in het Algemeen Dagblad de onderzoeksmethode van Marlet in twijfel trekken. Je moet steden in hun omgeving beoordelen, betoogde hij. Dus niet alleen afzetten wat er allemaal kan in de Randstad, maar ook tegen wat er over de landsgrens gebeurt. Vooral Limburgse steden scoren dan ineens hoger in het onderzoek, omdat de voorzieningen, de werkgelegenheid en mogelijkheden van het Roergebied dan ook mee tellen.
Dat Emmen aan het Emsland grenst, waar alles net zo wild en verlaten is als in Zuidoost-Drenthe, daar zweeg Bijl wijselijk over.
Volgend jaar een nieuwe kans.