Joost Oomen: Dichter als blijvende toestand
Ingezonden mededeling: Worteldagen 2013 in Norg

Noorderlicht strijkt neer bij Willem-Alexanderkanaal

Fotopodium Noorderlicht uit Groningen gaat een bijdrage leveren aan de voltooiïng van de Veenvaart, de vaarroute die Erica met Ter Apel verbindt. Daartoe worden langs het nieuwe koning Willem-Alexanderkanaal (KWAK), verspreid over zes kilometer, foto's geëxposeerd van vijfentwintig fotografen uit binnen- en buitenland.

AlgisGrisceviciusPullingHomeland
Onder de noemer BuitenGewoon leggen de fotografen verbanden met het verleden, heden en toekomst van de Veenkoloniën. Vertrekpunt is de vraag hoe het platteland in tijden van krimp opnieuw gewaardeerd kan worden. Het werk van de fotografen, onder wie Algis Griscevicius uit Letland (foto), laat zien hoe elders in de wereld in rurale gebieden wordt omgegaan met economische veranderingen, natuurbeleving en bevolkingskrimp.

De foto's worden opgesteld langs het kanaal en in oude platbodems die gebruikt werden voor het transport van turf. De tentoonstelling omvat tevens foto's uit het Drents Archief, gemaakt in de periode toen nog turf werd gestoken. BuitenGewoon gaat gepaard met een speciale catalogus-editie van tijdschrift Noorderbreedte, met teksten van onder anderen Marcel Möring en Herman Sandman.

Het Koning Willem-Alexanderkanaal is zes kilometer lang en verbindt de Bladderswijk bij Oranjedorp met het Scholtenskanaal bij Klazienaveen. Het kanaal wordt 8 juni geopend en is het sluitstuk van een project dat de pleziervaart in Drenthe een impuls moet geven. De nieuwe waterverbinding maakt het mogelijk om vanuit Drenthe naar Groningen en Duitsland te varen, en vice versa.

Zie ook www.veenvaart.nl en www.noorderlicht.com