Eerbetoon Jacob Israël de Haan in Smilde
Gevolg zonder oorzaak

Drummen en Walvoort in De Fabriek

Bij het Centrum Beeldende Kunst Emmen is tot eind juni een tentoonstelling met werk te zien van twee in Amsterdam woonachtige kunstenaars, Suzan Drummen en Anneke Walvoort. Dat is even wennen na het bonte spektakel van de afgelopen periode, toen in De Fabriek aan de Ermerweg Werkplaats Emmen was te zien, het overzicht van de professionele beeldend kunstenaars uit Emmen.

SuzanDrummen
Dat wennen geldt vooral het ingetogen werk van Walvoort. Wat heet ingetogen? Op haar schilderijen zie je bijna niets. Pas na enig turen, als de vlekken op het netvlies zijn weggetrokken en het bloed is gedaald, blijkt ze laag over laag een zacht-rode gloed op wit te hebben aangebracht. Walvoort laat ook piezoprints, een serie potloodtekeningen en een video zien, sterk conceptueel spul van het verstilde, minimale soort.

Van Suzan Drummen worden twee vloerinstallaties, een serie foto's en een vitrine getoond waarin de objecten uitgesteld liggen die ze heeft gefotografeerd: leeggelopen ballonnen, versierd met beschilderde stof. Vooral de vloerinstallaties hebben een sterk decoratief karakter; zandstrooien anno 2013. Het zijn mozaïeken opgebouwd uit gekleurde glaselementen die al spiegelend een caleidoscopisch effect sorteren.

Voor wie dat allemaal te ongrijpbaar is – wat willen Drummen en Walvoort ons eigenlijk vertellen? – is in de bovenzaal werk te zien van cursisten van Edith Stoel uit Klijndijk. Een verrassende opstelling, omdat in het werk van leerlingen heel duidelijk de hand van de meester kan worden gezien en omdat het niveau aanzienlijk hoger ligt dan dat wat doorgaans door de leden van de Amateur Kunstenaars Emmen (A.K.E.) wordt gepresenteerd.

Te zien tot en met 30 juni van wo t/m zo tussen 13.00 en 17.00 uur. Ermerweg 88b Emmen. Met op 16 juni om 11.30 uur een kunstenaarsgesprek met Suzan Drummen en Anneke Walvoort. Zie ook www.cbkemmen.nl