Ingezonden mededeling: festival Terug Naar Het Begin
Over 'Het wonderland van Lewis Carroll'

Daar is-ie weer: Bas Jan Ader

JacobusBosBasJanAder1Als je eenmaal zijn naam en werk kent, kom je 'm overal tegen: Bas Jan Ader (1942 – 1975). De laatste tijd vaker dan voorheen. Zo trof ik vorige maand in het vernieuwde Rijksmuseum, in de bovenzaal met kunst tussen 1950 en 2000 zijn video I'm too sad to tell you. En vorige week op het omslag van de nieuwe bundel van Jacobus Bos, Het geluk van een jeugd, zag ik de foto Fall 2 uit 1970, waarop we Ader een gracht in zien rijden.

Met een bladzijde verder de notitie: "Uitgeverij Wereldbibliotheek is er niet in geslaagd de rechthebbende van de omslagfoto te achterhalen. Eenieder die meent rechten te kunnen doen gelden, wordt verzocht contact op te nemen met de uitgeverij." Waarbij het inderdaad een interessante vraag is wie het recht mag doen gelden op het werk van de in 1975 spoorloos verdwenen kunstenaar.

Vorig jaar was het helemaal bal, wat Ader betreft. Met een reeks kunstuitingen in Groningen, waarbij Ader werd herdacht en als inspiratiebron diende voor een nieuwe generatie. En het jaar daarvoor de dichtbundel Vallende mannen van Coen Peppelenbos met onder meer het gedicht De valkunstenaar: 'Vallen is loslaten/ het moment bepalen/dat je je overgeeft/ aan zwaartekracht.// Ik ben te verdrietig/ om je te vertellen/ dat.' Waarbij ik mij meen te herinneren dat Peppelenbos ook een roman over de valkunstenaar in de pen heeft.