Negen finalisten Drèents Liedtiesfestival
Eerste deel W.F. Hermans-biografie in september

Welkom terug voor 'De kop van Borger'?

Vandaag wordt in Borger de terugkeer van De kop van Borger gevierd. Na een reeks omzwervingen heeft het beeld uit 1997 van kunstenaar Willem Kind een plek gevonden langs de N34, niet ver van de locatie waar het jaren heeft gestaan: daar waar de brandweerkazerne is verrezen bij de rotonde N34/N374.

DeKopVanBorgerWillemKind
De plaatsing gaat gepaard met een ontvangst in Hotel Bieze, de muzikale voorstelling Borger, hou je Kop!, een optocht en een stenenritueel. De terugkeer is het gevolg van ondere meer een enquête waarin 'de bevolking' van Borger zich mocht uitspreken over de beste plek voor De kop van Borger.

Die plek is niet zo heel fijn gekozen. Het CBK Drenthe en Stichting Kunst Openbare Ruimte zijn immers al jaren bezig - zonder enquête, dat wel - met een project waarbij vier kunstwerken langs dezelfde N34 moeten verrijzen. Het beeld van Kind is daar nu ineens plompverloren als ongenode gast tussen gezet.

Ondertussen is bij de eerder genoemde brandweerkazerne begonnen met werkzaamheden voor een andere beeld, gemaakt door Frank Havermans. Die daartoe de kans kreeg nadat John Körmeling een opdracht teruggaf. En wordt in hetzelfde Borger ook nog hard gedacht over de bouw van een monumentaal zwerfsteenkunstwerk van Chris Booth.

Kunst in de openbare is heel mooi. Maar wel met mate.

En dan voor de liefhebber nog even dit: Vandaag wordt op het provinciehuis in Assen het 'Uitvoeringsprogramma Kunst en vormgeving in ruimtelijke planvorming' voor kennisgeving aangenomen.