In het dorp van Bartje
Brief aan Chrétien Breukers

Daniël Lohues zingt 'Liedje in het Drents'

Wij kijken graag televisie met ondertiteling. Omdat je dan kunt kijken en lezen. Omdat je dan een gesprek kunt voeren terwijl het beeld beweegt. Zo ook gisteren tijdens Pauw en Witteman, waar Daniël Lohues een lied voor de familie Oranje mocht zingen. Hij koos voor Beste Koningin, geschreven na een afgeblazen bezoek van Beatrix en opgenomen voor het album Allennig.

Beste Koningin is een mooi liedje met veel piano in de geest van Mozart, waarin de rust en ruimte van Drenthe worden geprezen, in het eenvoudigste Drents dat je je maar kunt voorstellen. Verstaanbaar Drents, zeg maar. Die geen ondertiteling nodig heeft. Vandaar dat de volgende mededeling in beeld werd geschoven: 'Liedje in het Drents.

IMG_0601
Opdat de kijker niet denkt dat er iets mis is met het toestel, of dat de vaste ondertitelaar van Teletekst 888 een dagje vrijaf heeft genomen. Na Lohues ging het weer gewoon over het einde der tijden van ons financiele systeem. Met dit keer Frits Bolkestein als onheilsprofeet. Ondertiteling: 'Sombere praat in het Nederlands'.