Ab Visser: hard gewerkt, bijna niks opgeschoten
Ingezonden mededeling: Six Word Story

Meppel wordt een bescheiden culturele gemeente

Het Grachtenfestival, festival Zomerzinnen, het Poppenspelfestival en het multimediale openluchtevenement 'Als de Meppeler toren spreekt'. Meppel pakt als de nieuwe culturele gemeente van Drenthe uit met vier hoofdonderdelen. Drie daarvan vallen in de categorie vertrouwd en bekend. Het spektakel rond de toren is niet eerder in Drenthe vertoond.

Meppel
Maandag werd het programma in schouwburg Ogterop gepresenteerd. Meppel zet vanaf 7 juni twee jaar in op de traditionele kunsten én op lifestyle, beloofde burgemeester Jan Westmaas. "Wat we al doen, gaan we extra over het voetlicht brengen. We willen een bruisend beeld van de stad uitdragen en de cultuur in Meppel versterken."

Gekozen motto is 'Meppel maakt 't'. Start is 7 juni. Meppel wordt culturele gemeente nadat fors is bezuinigd op culturele instellingen. Wethouder Myriam Jansen: "We verwachten dat de instellingen de komende periode gebruiken om een omslag te maken, dat ze verbindingen met elkaar aan gaan."

Vergeleken met de vorige culturele gemeente van Drenthe, Aa en Hunze, oogt het programma en het beschikbare budget bescheiden. De provincie trekt 90.000 euro uit. Over de hoogte van de lokale bijdrage spreken de coördinatoren Robert Scholten en Bertus Roodhof elkaar tegen: 60.000 of 110.000 euro

Voor het programma is een keuze gemaakt uit tweehonderd ideeën die door de bevolking zijn aangedragen. Het resulteert in tientallen activiteiten waaronder een culturele veldtocht voor scholieren, een stadsdichter, een Joodse week, een Marokkaanse week en een Tsjechische week. Het laatste vloeit voort uit de stedenband met Most.

Veel onderdelen zijn gericht op de eigen inwoners, belangrijk doel is het verbeteren van de economie. Maar dat niet alleen, zegt wethouder Jansen. "We willen iedereen besmetten, zodat iedereen kan zien hoe mooi cultuur is." Zie ook: www.meppelmaakthet.nl