Maak het mee in Emmen: oogsten zonder zaaien
Drentse Popprijs start en eindigt in Hoogeveen

De verminkte onschuld van Les Deux Garçons

LeDeuxGarcons 001
Omdat museum De Fundatie in Zwolle nog steeds in verbouwing is, weer eens het Stedelijk Museum binnengestapt. Alwaar op dit moment vier tentoonstellingen te zien zijn. De aandacht ging vooral uit naar Pronken, een (te) kleine opstelling waarin erfgoed uit de museumcollectie wordt gecombineerd met werk van hedendaagse kunstenaars.

Gedachte achter Pronken is dat we een behoefte hebben om ons en onze verworvenheden zo mooi mogelijk voor te stellen. Vroeger deden we dat, onder meer, door ons te laten portretteren. En door onze schatten uit te stallen. Zo liet de gemeente Zwolle in 1667 een speciale kast maken waarin het stadszilver werd bewaard.

De kast is op de expositie te zien, naast geschilderde portretten van notabelen die voor de gelegenheid zijn 'versierd' met sieraden van Ineke Otten. Blikvanger zijn 'sculpturen van taxidermie' gemaakt door Les Deux Garçons, een kunstenaarsduo uit Limburg dat voortborduurt op het zeventiende eeuwse preparatie-werk van Frederick Ruysch en de kunst van Jeff Koons en Pierre et Gilles.

Michel Vanderheijden van Tinteren en Roel Moonen, want zo heten de twee volgens de burgelijke stand, maken fascinerende beelden: decadent, kitscherig en vanwege de verminkte onschuld ook een beetje ongemakkelijk. Te zien tot en met 5 mei in het Stedelijk Museum Zwolle, Melkmarkt 41. Zie ook www.stedelijkmuseumzwolle.nl