Ramsey Nasr: Dichter draagt voor
Na de streektaal volgt de gevangenis-poëzie

Poëzieweek lijkt in Emmen eigenlijk al begonnen

DichterBijDeGrens

De Poëzieweek in het Noorden is zaterdag al begonnen. Met 's middag in de bibliotheek van Emmen Dichter bij de grens, een bij expert-meeting onder leiding van Hank van der Vaart (midden) met voordrachten door (vlnr.) Hermann May, Ger Veenstra, Gezienus Omvlee en Gerd Constapel. Mede mogelijk gemaakt door de stichting Over en Weer.

Van der Vaart vertelde in zijn inleiding dat Dichter bij de grens aansluit bij het streven van de bibliotheek in Emmen om 'een plek van ontmoeting' te willen zijn tussen 'consumenten en producenten'. In dit geval betrof het een ontmoeting tussen dichters uit Duitsland en Nederland die, als het hart hen dat ingeeft, in het Nedersaksisch schrijven. Veenstra, uit Borger, verving overigens de aangekondigde Coby de Jonge.

Veel Drentstalige gedichten en poëzie in het plat-Duits derhalve. Het laatste leek – in tegenstelling tot het Drents – soms het midden te houden tussen Fries, Deens, Nederlands en Duits, een soort van koeterwaals. Voor het ongeoefende op het ABN-georienteerde oor was het in ieder geval niet altijd even goed te volgen, zodat we over de kwaliteit niets kunnen vertellen. Wat ook wel eens prettig is.