Moedertje Rusland wikt, Vadertje Staat beschikt
Wegens uitverkoop tijdelijk gesloten

Over ‘Iemand die terugzwaait’ van Djoeke Ardon

DjoekeDjoeke Ardon uit Anderen deed in 2007 mee aan Write Now!, het schrijfconcours voor jongeren. Ze won de Drentse voorronde, Maartje Wortel ging er met de landelijke hoofdprijs vandoor. Twee jaar geleden deed Ardon opnieuw mee. Ongeveer tegelijkertijd werd ze opgepikt voor het schrijfproject ABCYourself, waarbij jong schrijftalent begeleiding krijgt van Edward van de Vendel.

Nu debuteert Ardon (1992), die inmiddels in Amsterdam politicologie studeert, met Iemand die terugzwaait. Een bundeling van de 'stukken' die ze voor ABCYourself schreef. Ik schrijf met nadruk 'stukken', omdat ze laveren tussen blogteksten, korte verhalen en columns. Zo houdt Ardon zich verre van (media)actualiteit, wisselt ze voortdurend van perspectief, en worden literaire technieken bewust toegepast.

Wat naast de genre-overstijgende vorm opvalt, is de beheerste toon. Ardon formuleert mooi helder en concreet, ze observeert fris, houdt haar taferelen klein en laat zich niet opjagen. Vergeleken met Iduna Paalman, die eerder dit jaar via ABCYourself debuteerde met Hee maisje!, gaat ze iets minder brutaal en experimenteel te werk. Het lijkt ook alsof Ardon zich meer bewust is van het bestaan van een decor.

Zo zien we meer van Drenthe terug, een meerwaarde voor lezers daar. Bijvoorbeeld in Fietspad, waarin het verlies van een bibliotheekboek van Louis Couperus wordt beschreven: "Als het donker is in de bossen van Drenthe, is adrenaline je beste vriend. Achter elk bosje kan iemand zitten. Op de fiets in het donker bedenk je wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Hoe iemand je van je fiets kan trekken. Ik heb eens gehoord dat ze je borsten eraf snijden."

Zoiets leest veelbelovend. En met Iemand die terugzwaait laat Ardon inderdaad zien dat ze kan schrijven. Maar schrijven is slechts het begin. Het gaat er ook om of iemand kan en blijft vertellen: een kort verhaal, een novelle, of een roman. Bij voorkeur met een originele opvatting, of een doordachte visie. Wordt hopelijk vervolgd.

Boek Iemand die terugzwaait Auteur Djoeke Ardon Uitgever Lemniscaat. Prijs 9,95 euro (124 blz.) Zie ook www.abcyourself.nl