Aili Zhang schildert met takjes in Assen
Over 'Hybris' van Marcella Veldthuis

Afscheid van de stadsdichters van Assen en Groningen

StefanNieuwenhuisHet Noorden beleeft tijdens de Week van de Poëzie het afscheid van twee stadsdichters: Mischa van Huijstee en Stefan Nieuwenhuis (foto gemeente Groningen). In beide gevallen gaat het vertrek gepaard met een aantal plechtigheden op 31 januari. Nieuwenhuis hoort die dag wie zijn opvolger wordt. Van Huijstee krijgt geen opvolger. De Drentse hoofdstad gaat werken met 'culturele ambassadeurs'.

MischaVanHuijsteeVan Huijstee (foto RTV Assen) wordt 31 januari in de bibliotheek van Assen tussen 16.00 en 17.30 uur uitgeleid met onder meer de presentatie van een dichtbundel. De uitgave bevat werk van hemzelf en van zijn twee voorgangers, Erik Harteveld en Egbert Hovenkamp II. De gedichten in de bundel zijn verluchtigd met linosneden van Asser stadsgezichten gemaakt door Hein Overbeek.

Stefan Nieuwenhuis presenteert 31 januari om 13.30 uur in boekhandel Van der Velde in Groningen een nieuwe generatie Groningse dichters: Leonie Veraar, Obe Alkema, Mathilde Kuijper, Jannes Heidinga en Pauline Sparreboom. Aansluitend wordt op het Emmaplein in Groningen om 16.00 uur 'de eerste interactieve gedichtengenerator van Nederland' onthuld: de Po-E-Matic.

De Po-E-Matic, ontwikkeld door Nieuwenhuis in samenwerking met Vincent Bruijn, belooft 'een interactieve touch-screen ingebouwd in de Videobusstop van Rem Koolhaas'. "Door middel van keuzes en ingevoerde woorden wordt er een gedicht samengesteld. Dit resultaat wordt verstuurd naar de website van de Po-E-Matic, waar het gedicht te lezen is," aldus Nieuwenhuis.