Jan Kenter in Koetshuis Mensinge in Roden
Vierde editie Poëzie Dichterbij: 200 bezoekers

De Russen komen er aan: NLRF2013

Komt hij nu wel, of komt hij niet? Ronald Obbes, de city-manager van Assen houdt de spanning er nog even in. De vergunning voor de plaatsing van een 9,5 meter hoge bronzen beeld van Lenin op de kop van de Vaart is onderweg, zegt hij. Maar komt het veelbesproken beeld van de gevreesde Sovjet-leider zelf ook? "Op dit moment kan ik daar niets over zeggen."

Vandaag meldt Dagblad van het Noorden dat Obbes ‘in gesprek’ is met het ministerie van Defensie over een transport van de kolos vanuit Nieuweschans naar Assen. Marketing in de Drentse hoofdstad: een kwestie van hinderlijke mist en rookgordijnen. Ondertussen gaat de officiële start van de tentoonstelling De Sovjet Mythe, de aanleiding voor de plaatsing van het Lenin-beeld, gewoon door. LeninRylov
Lenin aan de oever, 1917 van Arkadij Rylov uit 1934, te zien tijdens De Sovjet Mythe. Foto: Drents Museum

Vanavond opent oud NOS-correspondent Peter d'Hamecourt in het Drents Museum een expositie over het socialistisch realisme tussen 1932 en 1960, een overzicht van de kunst ter meerdere eer en glorie van de Sovjet Unie. Een dag later kan het publiek zien dat de rampzalige ideeën van Vladimir Lenin en zijn opvolger Josef Stalin mooie schilderijen en sculpturen hebben opgeleverd.

De Sovjet Mythe vormt de opmaat van een jaar waarin we nog veel meer met de Russen te maken krijgen. Dat is althans de gedachte achter het Nederland- Rusland-jaar 2013, kortweg NLRF2013, een evenement bedoeld om de vriendschappelijk banden tussen beide landen te vieren. Een concrete aanleiding voor het evenement ontbreekt, Rusland kent een traditie van 'bilaterale jaren' ter bevestiging van de goede relaties. Bij de opening van de Hermitage in Amsterdam, in 2009, gaf toenmalig president Medvedev te kennen dat Nederland aan de beurt Nederland is.

Sindsdien wordt in beide landen een programma ontwikkeld. De Russen presenteren zich vanaf maart in Nederland, de Nederlanders op hun beurt in Rusland – vooral op economisch, wetenschappelijk en cultureel gebied. Wat betreft het laatste: Sjeng Scheijen, medesamensteller van De Sovjet Mythe, zwaait de scepter over de Nederlandse presentatie in Rusland. Eerder was kunsthistoricus Scheijen betrokken bij de Repin-tentoonstelling en het Diaghilev-evenement in Groningen.

Omdat het Noorden allerlei 'kansen' ziet in Rusland hebben Gasunie, GasTerra, Rijksuniversiteit provincie en gemeente Groningen besloten mee te liften met NLRF2013. Daartoe is een baaierd aan activiteiten op papier gezet, vooral in Groningen, maar ook in Drenthe en Friesland. Op langere termijn, zo is de gedachte, kan het economische, culturele en wetenschappelijke voordelen opleveren.

De programmering staat nog niet vast. Op dit moment wordt gedacht over onder meer een historisch congres, sportwedstrijden en een energie-forum in Martiniplaza. Daarnaast staat een reeks activiteiten op stapel die verband houden met het eerder in deze krant aangekondigde Time Shift Festival rond Le Sacre du Printemps. Vrijwel alle belangrijke culturele instellingen in Groningen en daarbuiten zullen bijdragen leveren: van het Noord Nederlands Orkest tot en met Museum De Buitenplaats in Eelde.

De officiële start van het Nederland-Rusland-jaar in Noord-Nederland staat nog niet vast. In het Drents Museum wordt alvast officieus begonnen. Onder toeziend oog van Lenin, in ieder geval vanaf het doek.