Over 'Ons leven met Reve' van Teigetje en Woelrat
Beeldende kunst in Groningen: Shaken not stirred

KunstSalon Assen: van idee naar werkelijkheid

KunstSalonAssen is een tentoonstellingsruimte rijker. Lijkt het. Sinds vorige week exposeren Rudy Lanjouw, Frans Jansen, Sake Elzinga en Harry Cock hun schilderijen en foto's onder de noemer KunstSalon Assen aan de Vaart. In een voormalige notabelenwoning uit 1875, geheel gerenoveerd, op een A-locatie in het hartje van de Drentse hoofdstad.

Als het aan Lanjouw en consorten ligt, wordt KunstSalon Assen een hotspot (foto KunstSalon Assen) met landelijke uitstraling. Daartoe hoeven slechts drie hindernissen te worden genomen. De eerste bestaat uit het publiek:. Want is er wel voldoende belangstelling voor hedendaagse beeldende kunst die net iets meer van de kijker vraagt dan het geijkte Zicht op de Drentsche Aa? Galerie Anderwereld in Groningen is niet voor niets gesloten, Kunstruimte09 wordt met sluiting bedreigd.

Lanjouw denkt dat het kan. Als het publiek niets te zien krijgt, kan het ook niet geïnteresseerd raken, redeneert hij. "Je wilt niet weten hoeveel kinderen denken dat Picasso een auto is, om over de volwassenen maar te zwijgen. Als je het idee niet hebt, dan kun je de werkelijkheid wel vergeten."

KunstSalon opent op een moment dat Assen een opmerkelijke ontwikkeling doormaakt. Ter illustratie wijst Harry Cock naar het verbouwde Drents Museum, naar het Drents Archief, de horeca aan de kop van de Vaart, naar De Nieuwe Kolk met daarin opgenomen het ambitieuze Centrum Beeldende Kunst Drenthe het nabijgelegen brasserie Helder. "Het een versterkt het ander. Je merkt in de stad dat de belangstelling voor kunst en cultuur groeit."

De tweede hindernis, is de kunst zelf. Hoe denkt KunstSalon aan kwaliteit te komen? Een kwestie van netwerk, zeggen Cock en Lanjouw. "Het hoeft niet per sé kunst uit Assen te zijn. Waarom zou hier geen werk van Sam Drukker getoond kunnen worden? En we zien ook wel mogelijkheden om iets samen met het Drents Museum en het CBK te doen. Op die manier creëer je een route door de stad."

De eerste tentoonstelling mag zeker geslaagd heten. Lanjouw toont zijn recente abstracten: verstilde, expressieve werken, geschilderd tijdens het beluisteren van Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Cock deed een greep uit zijn imposante fotoarchief, van oud-Assen tot en met een vertrouwd unheimische reportage gemaakt net over de Duitse grens. Van local hero Frans Jansen zijn vrouwenportetten te zien: het grote gebaar waarin een liefde voor glamour in doorschemert. Sake Elzinga verrast door zijn documentaires (Cuba, Oost-Europa) af te wisselen met werk dat de fotografie voorbij is: oude (foto)platen, laag over laag en vervolgens bewerkt en bekrast.

Komen we tot slot bij de derde hindernis. Het pand is eigendom van Actium. Na alle reclame rond KunstSalon hoopt het snel een nieuwe eigenaar voor het gebouw te vinden. Alsof er iets op tegen is de kunsten voor onbepaalde tijd de helpende hand te reiken Al was het alleen maar om het imago van woningcorporaties op te poetsen. Geen overbodige luxe, in deze tijden van derivatenhandel en overschrijdingen van de Balkenendenorm.

KunstSalon Assen: Alle weekenden in september vr, za, zo 12.00 - 17.00u. expositie met werk van de initiatiefnemers. Rudy Lanjouw, Harry Cock, Sake Elzinga en Frans Jansen