Schunck: vluchtheuvel in de koopgoot van Heerlen
Kranenburg, het land van mijn voorvaderen

Aan het graf van Jan Hanlo

GrafJanHanloOmdat je niet overal op het juiste moment op de juiste plek kunt zijn, ietwat verlaat het graf van Jan Hanlo bezocht. Het was even zoeken in Valkenburg, wat heel gewoon is als je er nooit komt, maar uiteindelijk bleek hij op de begraafplaats van Broekhem aan de Bosstraat te liggen, in het voorste deel, aan de linkerzijde.

Voor iemand die in 1969 is overleden, zag het graf er uitzonderlijk goed verzorgd uit. Een mooie schone steen derhalve, met de pijnlijke tikfout waarbij zijn sterfdag eerst op 24 juni werd bepaald en later is veranderd in 16 juni. Pijnlijk, we herhalen het nog maar eens, omdat Hanlo als dichter en schrijver een grote voorliefde voor typografie had en zeer nauwgezet was.

In de uitstekende biografie Zo meen ik dat jij ook bent beschrijft Hans Renders dat Hanlo uitgesproken wensen had over zijn teraardebestelling: “Laat mijn stoffelijk overschot een week in een open kist boven de grond staan. (…) Indien ik er na die week nog zo uitzie dat schijndood – op grond van het voorkomen, het eruit zien (zij het nog zo onwaarschijnlijk,) zou zijn, laat er dan een uitvoerig speciaal onderzoek plaatsvinden.”

Ook dat ging anders. Na zijn motorongeluk op 14 juni 1969 zag het er aanvankelijk nog ‘goed’ uit. Twee dagen later stierf Hanlo plotseling, zonder bij leven bediend te zijn. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat hij geboren werd. Zijn uitgever, Van Oorschot, werkt aan een uitgave van het verzameld proza. Dat werk wordt dit najaar verwacht.