Bert Kamping blikt terug als gemeentedichter
Lunchen met Marcel Möring in warenhuis Vanderveen

Over 'Basje Berenklauw' van Natascha Stenvert

BasjeBerenklauwGebeurt het nog, dat juffen en meesters zomaar op huisbezoek komen? Het is te hopen, kinderen houden er hun leven lang herinneringen aan over. Alleen al het speciale idee dat een leerkracht ook buiten school belangstelling voor hen heeft.

In het nieuwe prentenboek van Natascha Stenvert komt juf langs om de wilde dieren te zien waar Basje in de klas altijd over heeft. Voor Basje geen enkel probleem: hij gidst juf van de spin naar de krokodil, van de wolf naar de beer, van de slang naar de piranha’s. Jammer alleen dat al die wilde dieren afwezig zijn.

Volgens Basje zijn ze aan het werk: in het orkest, de confettifabriek, de behangwinkel et cetera. Voor zijn geloofwaardigheid niet al te best, maar Juf raakt aan de praat met zijn zeevarende moeder en al babbelend wordt de reden van het bezoek vergeten. Totdat juf – een sprits van bakker Slagter later – het huis verlaat en meemaakt dat de fantasie van kinderen altijd echt is.

Net als Bramenjam, het vorige soloboek van Stenvert, loopt ook het fraai vormgegeven De (nep)beesten van Basje Berenklauw zonder slechtigheid slecht af. En wederom is de illustratrice uit Zeijen zich te buiten gegaan aan collagetechnieken. Ze knipt, schildert, tekent, plakt en computert er op los en stopt haar prenten vol van gags en verwijzingen die zeker voor geoefende kijkers de moeite waard zijn.

Stenvert heeft weinig tekst nodig om haar verhaal te vertellen, al stopt ze in het gesprek tussen juf en moeder nog zo veel woorden. Minpuntje is dat ze zichzelf in dit boek een te korte aanloop gunt om een meer overtuigend plot neer te zetten. Welbeschouwd is het bezoek te snel voorbij. Zeker wat prenten betreft had het langer mogen duren.

Boek: De (nep)beesten van Basje Berenklauw. Auteur en illustraties: Natascha Stenvert. Uitgever: House of Books. Prijs: 12,95 euro (30 blz.).