CBK Drenthe haalt buitenkunst naar binnen
Een museum voor hedendaagse kunst in het Noorden

Over 'Alle dagen voetbal' van Henk Spaan

HenkSpaanEen voetbalkenner herken je aan zijn geheugen, en dan vooral zijn geheugen voor voetbalmomenten. Wat te denken van iemand die zich een interlandwedstrijd op 26 mei 1957 herinnert, waarbij Nederland verliest met 3 tegen 2 van Oostenrijk en niet naar het wereldkampioenschap in Zweden mag? "Een dag die mij bijstaat als de dood van een familielid", zegt Henk Spaan.

Zoiets neigt naar het fanatisme waar vechtpartijen tussen rivaliserende groepen uit voortkomen. Zoiets lijkt niet gezond. Terwijl het maar een spelletje is. Een bij-zaak. Terwijl er ergere dingen zijn op wereld. Het dagelijks leven in Oekraïne bijvoorbeeld. Het Polen-meldpunt. Een ongeneeslijk ziek nichtje.

Spaan heeft er een carrière als journalist, columnist, dagvoorzitter, commentator én analist uit weten te kleien. Met het luisterboek Alle dagen voetbal gunt hij ons een blik in zijn wereld. Waar de geur van vers gemaaid gras een volwassen man gelukkig kan maken en voetbalstadions 'musea van onvergetelijke jongensdromen' worden genoemd. Waar bekende namen opduiken, allemaal noppendragers, veelal ArenA-gangers, en vooral Robin van Persie.

Centraal staan zijn belevenissen als coach van Buitenveldert A3, het meisjeselftal waarin zijn dochter speelt. Een soort AllStars, maar dan met speelsters van het Barlaeus Gymnasium in Amsterdam. Hij wisselt ze af met journalistieke avonturen en verblijft onder meer een nacht in Zeegse na een bezoek aan de Euroborg. Plus: twaalf gedichten die tot het light verse gerekend moeten worden; over Jordi Cruijff, Peter van Vossen, over Frank de Boer, over Rob Witsche.

Alles overgoten met de melancholiek-sentimentele saus waarmee het betere voetbalverhaal naar het niveau van de literatuur probeert op te klimmen. Veelzeggend is wat Spaan noteert als zijn dochter is uitgespeeld en zich opmaakt voor een studie in Edinburg: "Ik wilde dat alles altijd hetzelfde bleef." Speelmoment: na de terugkeer van onze jongens op Schiphol.

Luisterboek: Alle dagen voetbal. Voorgelezen door Henk Spaan. Uitgever: Rubinstein. Prijs: 12,95 euro (2 cd's)