Erasmus: een piepstem met zeer ver bereik
CBK Drenthe uitgekleed in een nieuwe jas

Over 'Mont Blanc' van Edzard Mik

MontBlancSimon Vestdijk schreef een Alpenroman over een ontluikende lesbische liefde. In Mont Blanc, de achtste roman van Edzard Mik (Groningen, 1960), vormen de Alpen het decor voor een verhaal over een problematische vaderzoon-relatie. Binnen die relatie durft de een de ander niet los te laten en speelt het begrip ‘klimmen’ op verschillende niveaus een rol.

Hoofdpersoon is Hugo Boom, die na vijftien jaar opnieuw een klimtocht met zijn zoon Ruben onderneemt. Echt gemotiveerd is Hugo niet, maar zijn zieke moeder moedigt het aan. Een gescheiden vader mag de kans op quality-time met zijn enige zoon niet laten lopen. En dan is er nog iets: tijdens de eerdere bergtocht kwam Mark om het leven, de zoon van Hugo’s zus.

Het ongeluk heeft diepe sporen in de familie achtergelaten. Ruben lijkt sindsdien geobsedeerd door het bedwingen van bergen, hij behoort tot de topklimmers in Nederland. Hugo leidt met zijn jongere, tweede vrouw een ontheemd leven als diplomaat, aarzelend over een nieuw gezin. Broer en zus mijden elkaar als de pest.

Mik schrijft voortreffelijk en permitteert zich venijnige grapjes, over de boekenwereld, maar verwijst ook naar VN-diplomaat Lubbers. Hij hanteert satire en roept bewust verwarring op. Bijvoorbeeld door vader Hugo nadrukkelijk als afgunstig neer te zetten, als iemand die afgeeft op het boek dat Ruben heeft geschreven. Als iemand die fantaseert over seks met de vermeende minnares van zijn zoon, en neerkijkt op diens betrokkenheid als onderwijzer.

Hij weet knap de drijfveren van klimmers inzichtelijk te maken, welke uitwerking bergen kunnen hebben. In de woorden van Ruben: "Ze luchten mij op. Ze laten me ademen. Ze geven me ruimte. (…) Overdonderd door de bergen, met het gapende van mijn niet-zijn onder mij, vergeet ik mezelf. En met mezelf vergeet ik alles wat er nog moet gebeuren, alles wat er van mij verlangd wordt of waarvoor ik verantwoordelijk ben, de hele wereld die op mijn nek zit."

Maar omdat Mik zich meer heeft toegelegd op schrijven dan op vertellen, blijft Mont Blanc ook enigszins, eh, vlakjes. Moeder Boom mag dan uiteindelijk iedereen bij elkaar brengen, het ongeluk met neef Mark blijkt anders te zijn gelopen dan gedacht, en achter Ruben gaat ook een ‘gewone’ zoon schuil. Er is ontegenzeggelijk knappe literatuur van gemaakt, maar heel veel meer wijzer word je niet van deze ietwat gekunstelde familieroman.

Boek: Mont Blanc. Auteur: Edzard Mik. Uitgever: De Bezige Bij. Prijs: 18.90 euro (272 blz.)