Een hapje en een drankje met de PeerGrouP
12-4-12
Wat dacht u om te beginnen met een amuse van mollebonen en een gedicht van Aly Freije? En daarna een voorgerecht van brood met honing begeleid door accordeonduo Luuk en Gea, gevolgd door forel toegezongen door Silvia Swart? En als hoofdgerecht Noorderling-aardappels uit Drouwen met worst uit Norg op de klanken van De Kerkklok?
Welkom bij Van Mond tot Mond, het weekendrestaurant van de PeerGrouP. Vrijdag opent het etablissement de deuren in een voormalige plantenkas in Valthermond. Met optredens van talent uit de buurt: dichters, een verhalenverteller, een schrijver, een beeldend kunstenaar, muzikanten, een koor. Met als gastheren – en dames Sjoerd Wagenaar, Henry J. Alles, Merel van Dijk en Marin de Boer. Met als chefkok Elles Kiers, die de scepter zwaait over een geïmproviseerd kookeiland.
Van huis-uit is Kiers beeldend kunstenaar met een fascinatie voor de vergankelijkheid, zeg maar voor de strakke band tussen het begin en het einde. Bij PeerGrouP bestiert ze onder meer De Ronde Tafel, samenkomsten op locatie waar eten, kennismaken en het uitwisselen van verhalen en ideeëen centraal staan. Die elementen keren ook weer terug in Van Mond tot Mond.
Gisteren werd er gerepeteerd, onder toeziend oog van RTV Drenthe, dat vanaf mei middels acht televisie-afleveringen inzoomt op de eetgelegenheid. "De Veenkoloniën zijn een beetje een ondergeschoven gebied", verduidelijkt programmamaker Peter Zwerus. "Niet zozeer bij ons, maar in het algemeen. Van Mond tot Mond is een mooie manier om aandacht te besteden aan de verhalen in dit gebied, aan de kunst en cultuur. Het kan voor reuring zorgen."
Dat laatste bereikt PeerGrouP met ‘De Streek', een reeks projecten waarmee het landschap, de omgeving en de geschiedenis van de Veenkoloniën voor het voetlicht worden gebracht. Nadat eerder jongerenafdeling PeerJong een voorstelling maakte in Nieuw-Buinen en onlangs beeldend kunstenaar Erik Alkema als artist in residence intrek nam in de P.A.I.R.-containers aan de Mondenweg is Van Mond tot Mond de derde aflevering van ‘De Streek'.
Chefkok Kiers is verantwoordelijk voor wat er op tafel komt. "Idee is een menu samen te stellen met producten uit de buurt, zoveel mogelijk vers en biologisch verantwoord", vertelt ze. "We hebben daarvoor een aantal interessante adressen in de buurt. Ik haal bijvoorbeeld aardappelen, postelein, asperges en raapstelen in Drouwen en kreeg net een telefoontje voor honing uit Nieuw-Buinen."
Zeven gangen telt het menu van Kiers. Met onder meer yoghurt naar lokaal idee, gemarineerde bonen, paté van het fameuze PeerGrouP-varken Rinus en bieten uit De Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen. "Soms moet je wat verder reizen om de spullen bij elkaar te krijgen", weet Kiers. "In Veenhuizen kun je goed aan oude gewassen komen. In Friesland zijn veel verschillende producten te krijgen; je merkt dat ze daar anders met culinair erfgoed omgaan dan in Drenthe."
Bij iedere gang kan een cultureel divertissement besteld worden. Zestien verschillende acts heeft PeerGrouP beschikbaar. "Het was niet moeilijk om mensen op te sporen", vertelt Merel van Dijk als ze haar banjo even tot zwijgen heeft gebracht. "Bij Kerk Elf aan het Zuiderdiep wisten ze de ene na de andere naam. Het kostte alleen moeite om uit te leggen wat onze bedoeling is. Iemand als Silvia Swart is gewend om voor groot publiek op te treden, bij ons zingt ze aan een tafeltje."
Vier weekendrestaurants staan gepland, op verschillende locaties, PeerGrouP is nu eenmaal weinig honkvast. Na de plantenkas volgen etentjes in een voormalige kerk in Valthermond en in een voormalige basisschool in Nieuw-Buinen. Het slot is op een nog nader te bepalen akker. Steeds dezelfde dresscode: verstandig. "Af en toe zullen we flink moeten improviseren", zegt Kiers. "Maar uiteindelijk komt het allemaal wel goed."