Literatuurclubs lezen Martinus Nijhoff
Over 'Wijvenheide' van Luuk Gruwez

Drentse vakjury ontdekt Mies van Hout

De wereld van kunst en cultuur komt om in de prijzen, maar toekennen is moeilijker dan gedacht. Ook in Drenthe, waar vrijdagavond tijdens het Kunst en Cultuur Gala de Drentse Cultuurprijzen werden uitgereikt. Met als winnaars Alfred Hafkenscheid, Bigband Want2Swing, DJT De Reus en Mies van Hout (foto Kees van de Veen).

MiesVanHoutKeesVandeVeen
Op papier lijkt de procedure eenvoudig: het publiek mag namen noemen, een Drentse vakjury nomineert en een landelijke jury besluit. Maar het wordt ingewikkeld als alle drie er uiteenlopende opvattingen op nahouden, zoals uit het juryrapport blijkt. Dan passeert de vakjury het publiek en schuift vervolgens de landelijke jury op zijn beurt de Drentse vakjury opzij.

Om te beginnen meldde het publiek De Drentse Bluesopera veertien keer aan voor een prijs. Maar de voorstelling kreeg geen nominatie omdat de vakjury 'het project als een – fantastische – eenmalige productie van PeerGrouP ziet en als zodanig niet als blijvende versterking van de Drentse culturele infrastructuur'.

De uitreiking van de Grote Culturele Prijs van Drenthe (10.000 euro) aan kunstschilder Alfred Hafkenscheid vormde vervolgens geen struikelblok, want dat liep buiten het gala om. En ook de toekenning van de Talentprijs (2500 euro) aan Bigband Want2Swing uit Assen leverde geen problemen op. Het werd pas echt verwarrend doordat de Drentse vakjury DJT De Reus in aanmerking wilde laten komen voor de Talentprijs en prentenboekenmaker Mies van Hout nomineerde voor de Stimuleringsprijs.

Beide nominaties werden overruled. Het gezelschap rond Henk de Reus – overigens in 2011 ook al genomineerd voor de Talentprijs – zou volgens de landelijke jury onder voorzitterschap van de Asser burgemeester Sicko Heldoorn 'beter passen in de categorie Stimuleringsprijs'. Die prijs (2500 euro) kreeg De Reus dan ook, 'voor de bijzondere verdiensten op cultureel gebied voor kinderen tussen de 4 en 14 jaar'.

In het geval van Mies van Hout deed de landelijke jury het werk van de vakjury eveneens over. Van Hout kreeg gisteren geen Stimuleringsprijs, maar een Bijzondere Eervolle Vermelding – een geheel nieuw nummer binnen het prijzencircus. Zowel de Stimuleringsprijs als de Talentprijs zou het oeuvre van Van Hout 'tekortdoen', aldus Heldoorn en zijn jury.

Uit het rapport: "Het viel de jury direct op dat Van Hout, gezien haar grote oeuvre, haar nationale en internationale erkenning als illustrator en haar uitzonderlijke beeldende kwaliteit, de reikwijdte van beide prijzen overstijgt." De landelijke jury ziet haar 'in de toekomst als een heel geschikte kandidaat voor de Grote Culturele Prijs van Drenthe'.

Dat de Drentse vakjury Van Hout niet eerder heeft opgemerkt, mag curieus heten. Haar werk wordt sinds 2005 in verschillende talen uitgegeven, in Dagblad van het Noorden besproken en meerdere malen bekroond. Uit het rapport: "De jury heeft het idee dat zij landelijk meer bekendheid geniet dan in Drenthe." Met andere woorden: de Drentse vakjury moet beter opletten.