Over 'Mont Blanc' van Edzard Mik
Over ‘De dag dat de krant viel’ van Peter ter Horst

CBK Drenthe uitgekleed in een nieuwe jas

Het Centrum Beeldende Kunst Drenthe is naar De Nieuwe Kolk verhuisd onder een weinig gunstig gesternte. Want: bezuinigingen. Directeur Toos Arends (foto Hilbrand Dijkhuizen) is vastberaden er iets moois van te maken.

ToosArends
Een gespreid bed is anders. Toos Arends was vorig jaar net begonnen als nieuwe directeur van het Centrum Beeldende Kunst Drenthe (CBK) of het provinciebestuur draaide de kraan op druppelstand. "Dat er iets stond te gebeuren wisten we," blikt de van het Fries Museum afkomstige Arends terug. "Maar we hoopten dat het zou meevallen, óók vanwege de verhuizing naar een nieuw gebouw."

We staan op de overloop bij haar kantoor en blikken over een balustrade naar beneden. Was het oude CBK in Assen gevestigd in een glimmende loods op een bedrijventerrein, het nieuwe CBK lijkt ondergebracht in een moderne silo. Of een toneeltoren, zo u wilt. Een merkwaardige ruimte is het, vooral vanwege de hoogte. Hebben de architecten het wel bedacht als ruimte voor beeldende kunst?

"Dat is niet zo'n rare vraag", zegt Arends. "Ergens kwam ik de term 'kunsthal' tegen. Maar veel schilderijen ophangen wordt hier lastig. Nou ja, het dwingt ons andere oplossingen te zoeken. Dit gebouw leent zich goed voor ruimtelijk werk en we kunnen de balustrades gebruiken." Kortom, in De Nieuwe Kolk wordt van de schijnbare nood een deugd gemaakt.

Plus: onder Arends wordt in een nieuwe omgeving een andere koers gevaren. Presentatie en activiteiten krijgen hoofdprioriteit. "Ik wil in dit gebouw aan een breed publiek laten zien dat in de hedendaagse beeldende kunst spannende dingen gebeuren." Ze zal voor de programmering nadrukkelijk óver de provinciegrenzen kijken. "Het hoeft niet alleen Drentse kunst te zijn."

Het CBK wil Assen tot een belangrijke plek voor hedendaagse beeldende kunst in Noord-Nederland maken, naast museum Belvedère bij Heerenveen, het Groninger Museum en kunstpodium NP3 in Groningen. "Er is in Drenthe veel ruimte voor wat de meeste mensen onder kunst verstaan; het realisme, het figuratieve, het toegankelijke. Daar moet ook iets naast bestaan: kunst die iets zegt over de tijd waarin we nu leven."

Vier tentoonstellingen per jaar worden vooralsnog in De Nieuwe Kolk geprogrammeerd. Hoeveel bezoekers verwacht Arends? "Ik heb in een wilde bui wel eens 20.000 geroepen. Of dat mogelijk is? We hebben het voordeel van meerdere instellingen onder één dak, dat kan absoluut meerwaarde opleveren. Ik zou bijvoorbeeld graag kunstvideo's vertonen in de bioscoop. Of in het theater performances laten zien bij een expositie. Wat we willen, is dat mensen blijven kijken."

Op dit moment is werk te zien uit de Kunstuitleen: de tentoonstelling Van pand tot pand is ingegeven door praktische verhuisoverwegingen. De uitleen is een goedlopend CBK-onderdeel waaraan Arends veel waarde toekent. "Ik wil graag ook werk van topkunstenaars kunnen uitlenen. Waarom zou je geen Erik van Lieshout via de Drentse kunstuitleen kunnen huren?"

De eerste hoofdtentoonstelling, Binnenste Buiten, staat in het teken van kunst in de openbare ruimte – volgens Arends de tweede grote prioriteit van het CBK. De afgelopen jaren heeft het centrum de plaatsing van een aantal beelden in de provincie begeleid. Vanaf begin juni wordt aandacht besteed aan werk van Daan Roosegaarde, Merijn Bolink, Henk Visch, Tony Cragg, Richard Deacon en Guido Geelen.

Dit najaar volgt een tentoonstelling waarin de natuur centraal staat. Een typisch Drents thema? "Uitgangspunt is de tegenstelling tussen dienstbare en ongenaakbare natuur", zegt Arends. "Ik heb een lijst met namen van kunstenaars die ik wil benaderen: Erik Odijk, die in zijn werk de natuur als ondoorgrondelijk opvat. En Claudy Jongstra, die wol van Drentse schapen gebruikt voor haar creaties."

En dan is er nog de rol die het CBK speelt voor de afzonderlijke Drentse kunstenaars. Door de bezuinigingen wordt die rol beperkt. Toch is Arends niet van plan 'm op te geven. "Ik zou graag iets doen op het gebied van coaching voor kunstenaars in Drenthe die een nieuwe slag willen maken. Het verlies van subsidies is wellicht deels op te vangen met crowd-funding, een vriendenclub of verhuur van onze locatie. We gaan zien wat er allemaal nog mogelijk is."

CBK Drenthe

Centrum voor Beeldende Kunst Drenthe, De Nieuwe Kolk, Weiersstraat 1, 9401 ET Assen. Open: woensdag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur en zaterdag 13.00-16.00 uur. Zie ook www.cbkdrenthe.nl.